G(r)amm-ατος Sam Smith!

sam smith uk chartΚάνεις ένα one-night-stand, ξυπνάς και παρακαλείς το άλλο άτομο να μείνει κι άλλο μαζί σου. Δεν ξέρω αν το άτομο της ιστορίας τελικά έμεινε, αλλά το τραγούδι που προέκυψε κέρδισε το Grammy για τραγούδι της χρονιάς!

Ο SAM SMITH μόλις στα 22, του είχε ένα από τα καλύτερα άλμπουμ του 2014, το “In the Lonely Hour”. Για τη δημιουργία του άλμπουμ, έμπνευση στάθηκε ένας ανεκπλήρωτος έρωτας του, δηλωμένου γκέι, Sam. Δε μαθεύτηκε ποτέ η ταυτότητα του ανθρώπου αυτού, παρά μόνο ότι ήταν στρέιτ.
3ο σινγκλ του άλμπουμ ήταν η υπέροχη μπαλάντα Stay With Me που έγινε νο1 στην Αγγλία και νο2 στις ΗΠΑ. Ήταν η πρώτη τοπ10 επιτυχία του Sam στις ΗΠΑ και βοήθησε το άλμπουμ να χτυπήσει με την πρώτη το νο2, περνώντας τους πάντες -εκτός από την Lana Del Rey [που πούλησε εκείνη τη βδομάδα 16χιλ αντίτυπα παραπάνω.

Το τραγούδι αυτό, σύμφωνα με τον Sam, του “βγήκε” τόσο αβίαστα, που το έγραψε μέσα σε 30 λεπτά! Τον βοήθησαν ο παραγωγός James Napier και ο DJ/παραγωγός William Phillips. Στα στοιχεία του τραγουδιού εμφανίζονται και ο διάσημος τραγουδιστής/τραγουδοποιός Tom Petty και η συνθέτρια Jeff Lynne. Αυτό έγινε επειδή θεωρήθηκε ότι μέρος της μελωδίας θυμίζει το τραγούδι του Petty “I Won’t Back Down” (1989). Ετσι ο Petty έχει λαμβάνειν 12,5% από τα κέρδη του τραγουδιού!

Το χορωδιακό κομμάτι που ακούγεται από πίσω είναι ο ίδιος ο Smith, ο οποίος ηχογράφησε τη φωνή του πάνω από 20 φορές, σε διαφορετικά επίπεδα, ώστε να δίνεται η αίσθηση χορωδίας. Η Enchorus gospel choir απλώς εμφανίζεται στο βίντεο. Το ίσως πιο δημοφιλές όργανο της ποπροκ, η κιθάρα, δεν υπάρχει στην ενορχήστρωση.
Κυκλοφορεί και μια εξαιρετική εκτέλεση, ντουέτο με την Mary J. Blige.
Ο Smith κέρδισε επίσης Grammy Καλύτερου Νέου Καλλιτέχνη και Καλύτερου Pop Vocal Album.

lunch timeMore@ https://www.facebook.com/thelunchtimeshow

Permanent link to this article: https://www.primeradio.gr/?p=3734