California Dreamin’ – 50 Χρόνια Μετά!

the mama's & the papa'sΗ Αυστραλέζα Sia διασκευάζει ένα από τα καλύτερα τραγούδια των τελευταίων 50 ετών.
Το California Dreamin’ είναι ένα τραγούδι του 1965 ερμηνευμένο από τους The Mamas & The Papas. Το έγραψαν δυο από τα μέλη του θρυλικού συγκροτήματος, ο αρχηγός του γκρουπ John Phillips (που τον αποκαλούσαν και “Papa John”) και η Michelle Phillips (που ήταν παντρεμένη με τον John). Το περιοδικό Rolling Stone το έχει κατατάξει στην θέση Νο89 στον κατάλογο με τα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών.
Το τραγούδι προέκυψε το 1963 όταν οι δυο νιόπαντροι John και Michelle ζούσαν στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια ενός ιδιαίτερα βαρύ χειμώνα (τουλάχιστον για την Michelle που προερχόταν από την ηλιόλουστη California). H νοσταλγία της Michelle για την Καλιφόρνια στάθηκε η έμπνευση για τους στίχους.
Πάντως, μπορεί το τραγούδι να “συνελήφθη” στην παγωμένη Νέα Υόρκη αλλά ηχογραφήθηκε στο ζεστό Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, και μάλιστα στο ίδιο στούντιο που ηχογραφούσαν την ίδια εποχή και οι Beach Boys, το album τους “Pet Sounds”.
Οι Beach Boys είναι από τους πολλούς που έχουν διασκευάσει αυτό το τραγούδι (1986). Αλλοι καλλιτέχνες που έχουν πει το California Dreamin’ είναι οι: R.E.M., America, Wes Montgomery, Dead Artist Syndrome, José Feliciano, The Carpenters, Four Tops, Melanie, Bobby Womack, Queen Latifah, George Benson, Meat Loaf, Diana Krall και άλλοι. Μια disco εκδοχή του κομματιού από τους Ιταλούς Colorado χορεύτηκε πολύ στα τέλη των 70s, αλλά και μια house διασκευή έπαιξε πολύ στα clubs των 00’s .
50(!) χρόνια μετά την πρώτη ηχογράφηση, η εκτέλεση της Sia ακούγεται στο soundtrack μιας ταινίας καταστροφής (“San Andreas”) όπου πρωταγωνιστεί ο Dwayne Johnson. Σύμφωνα με το σενάριο, ένας καταστροφικός σεισμός πλήττει την έως τώρα ονειρική Καλιφόρνια και την μετατρέπει σε εφιάλτη.

Permanent link to this article: https://www.primeradio.gr/?p=4043