Birthday Special: Sergio Pizzorno

serge 01Sergio Pizzorno (15 Δεκεμβρίου 1980)
“Ο Βρετανοϊταλός συνθέτης, η εφηβική παρέα που έγινε συγκρότημα, και το αρμένικο όνομα”

Οι Kasabian, είναι ένα βρετανικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε το 1997. Τα αρχικά μέλη του γκρουπ ήταν ο τραγουδιστής Tom Meighan, ο κιθαρίστας και τραγουδιστής Sergio Pizzorno, ο κιθαρίστας Chris Karloff και ο μπασίστας Chris Edwards. Ήταν συμμαθητές. Το 2006, o Karloff που ήταν ο βασικός συνθέτης του γκρουπ, το εγκατέλειψε.
Το 2010 και το 2014 οι Kasabian κέρδισαν το βραβείο καλύτερου μουσικού σχήματος από το περιοδικό Q, Brit Award για καλύτερο βρετανικό γκρουπ το 2010 και άλλα.
Εχουν κυκλοφορήσει πέντε στούντιο άλμπουμ: Kasabian (2004), Empire (2006), West Ryder Pauper Lunatic Asylum (2009), Velociraptor! (2011), 48:13 (2014). Επιτυχίες των Kasabian είναι: “L.S.F. (Lost Souls Forever)” -πρώτο τους τοπ10 το 2004- “Cutt Off”, “Empire”, “Fire”, “Goodbye Kiss”, “Days Are Forgotten” κ.α.

Τους έχουν χαρακτηρίσει σαν μια μίξη των συγκροτημάτων The Stone Roses και Primal Scream με μια σταγόνα από Oasis.

Ο Sergio Lorenzo “Serge” Pizzorno γεννήθηκε στις 15 Δεκέμβρη 1980. Είναι ο βασικός συνθέτης και παραγωγός των Kasabian μετά την αποχώρηση του Chris Karloff.
Το ιταλόφερτο όνομά του δεν είναι τυχαίο, ο παππούς του είχε μεταναστεύσει από την Γένοβα στην Αγγλία. Μικρός ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής. Τον κέρδισε η κιθάρα.

To όνομά τους είναι ένα κοινό Αρμένικο επώνυμο. Κασσάμπ στα αραβικά σημαίνει χασάπης. Το όνομα το διάλεξε ο Karloff, απλά επειδή του άρεσε. Δεν έφερε κανένας αντίρρηση. Δεν ήξεραν τι σημαίνει.
Τα αρμενικά επώνυμα στην πλειονότητά τους έχουν την κατάληξη –ιάν, που σημαίνει γιος του… Ωστόσο, κάποιοι Αρμένιοι της διασποράς την έχουν αλλάξει προκειμένου να ενσωματωθούν ευκολότερα στις κοινωνίες όπου ζουν.
Έτσι στην Τουρκία η κατάληξη –ιάν αντικαθίσταται συχνά με την –ογλού, ενώ στη Ρωσία με την –οφ ή –οβ, παράδειγμα ο Γκάρυ Κασπάροφ ή ο Σεργκέι Παρατζάνοβ. Βέβαια κάθε επώνυμο που καταλήγει σε –ιάν δεν είναι αποκλειστικά αρμενικό, καθώς αντίστοιχη κατάληξη έχουν ενίοτε και ονόματα Ιρλανδών, Περσών, Άγγλων, Φιλιππινέζων ή άλλων λαών.

lunch time

More@ https://www.facebook.com/thelunchtimeshow

Permanent link to this article: https://www.primeradio.gr/?p=4402