Birthday Special: Alicia Keys

alicia_keysAlicia Keys (25 Ιανουαρίου 1981)


Η Alicia Keys είναι Αμερικανίδα τραγουδίστρια, τραγουδοποιός, παραγωγός και ηθοποιός.
Το κανονικό της όνομα είναι Alicia Augello Cook.

Το ντεμπούτο άλμπουμ της Songs in A Minor, το 2001, σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία πουλώντας πάνω από 12 εκατομμύρια άλμπουμ χαρίζοντάς της 5 Γκράμι, ανάμεσα στα οποία εκείνο του καλύτερου νέου καλλιτέχνη και του τραγουδιού της χρονιάς για το Fallin’. Ειναι μόλις η δεύτερη Αμερικανίδα καλλιτέχνης στην ιστορία που κερδίζει 5 γκράμι μέσα σε μια βραδιά!
Το δεύτερο άλμπουμ της The Diary of Alicia Keys, βγήκε το 2003, πούλησε πάνω από 8 εκατομμύρια αντίτυπα, και της εξασφάλισε άλλα 4 Γκράμι.

Το 2003 έβγαλε κι ένα άλμπουμ Unplugged, με το οποίο έγινε η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνης που έφτασε στο νο1 με άλμπουμ ηχογραφημένο σε Unplugged live του MTV. Μάλιστα, είχαμε να δούμε στο νο1 Uplugged αλμπουμ από το 1994 με τους Nirvana.
Έκανε το κινηματογραφικό ντεμπούτο της στην ταινία Smokin’ Aces το 2006 (υποδυόταν μια ομοφυλόφιλη δολοφόνο) και στο The Nanny Diaries το 2007.

Το τρίτο άλμπουμ της As I Am, πούλησε 5 εκατομμύρια αντίτυπα και χάρισε στην Alicia 3 γκράμι. To 4o άλμπουμ της The Element of Freedom, στα τέλη του 2009, ήταν το πρώτο νο1 της στη Μ.Βρετανία. Το 5ο στούντιο άλμπουμ της Girl on Fire, ήταν και το 5ο νο1 άλμπουμ της στις ΗΠΑ.

Η Alicia έχει πουλήσει πάνω από 35 εκατομμύρια άλμπουμ και 30 εκατομμύρια σινγκλ ενώ έχει κερδίσει πολυάριθμα βραβεία και διακρίσεις.
Το 2010, το περιοδικό Billboard την ονόμασε κορυφαία καλλιτέχνη R&B της δεκαετίας του 2000 και στη θέση νο10 στη λίστα με τους καλύτερους R&B/Hip-Hop καλλιτέχνες των τελευταίων 25 ετών.

O πατέρας της είναι αφροαμερικανός, η μητέρα της Ιταλο-ιρλανδή.
Σπούδασε κλασσικό πιάνο, ήθελε να τα παρατήσει στα 11 αλλά η μητέρα της δεν την άφησε.

Γράφει η ίδια τα τραγούδια και επιμελείται την παραγωγή.
Το όνομα keys το διάλεξε λόγω των κλειδιών στις παρτιτούρες στο πιάνο, και επειδή ένα κλειδί ανοίγει …πόρτες.

Το 2004 κυκλοφόρησε και ένα βιβλίο με ποιήματα και στίχους με τίτλο Tears For Water.

Παντρεύτηκε το 2010 και έχει έναν γιο.

Το πρώτο τραγούδι που ηχογράφησε επαγγελματικά ήταν ένα κομμάτι από το σάουντρακ της ταινίας Men In Black, το Dah Dee Dah (sexy thing). Στο ίδιο άλμπουμ υπήρχε και ένα τραγούδι από ένα άλλο άγνωστο τότε συγκρότημα τις Destiny’s Child με μια κάποια Beyonce Knowels.

To πρώτο της άλμπουμ λεγόταν “Songs in A minor”, δηλαδή “τραγούδια σε Λα ελάσσονα (μινόρε)”, διότι η Alicia προτιμάει να παίζει στο πιάνο σε κλίμακα μινόρε και επειδή το γράμμα A (που είναι η νότα λα) είναι το αρχικό του ονόματός της.

lunch time

More@ https://www.facebook.com/thelunchtimeshow

Permanent link to this article: https://www.primeradio.gr/?p=4566