Birthday Special: Big Boi (Outkast)

 

bigboiΟ Big Boi είναι Αμερικανός ράπερ, τραγουδοποιός, παραγωγός και περιστασιακά ηθοποιός,

γνωστός περισσότερο από το χιπ χοπ ντουέτο Outkast που δημιούργησε με τον Andre 3000. Το κανονικό του όνομα είναι Antwan André Patton και γεννήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 1975.
Ως Outkast έβγαλε 6 άλμπουμ, ενώ έχει βγάλει και τρεις σόλο δουλειές, το ντεμπούτο άλμπουμ του Sir Lucious Left Foot: The Son of Chico Dusty το 2010, το Vicious Lies and Dangerous Rumors το 2012 και το Big Brams το 2015.

Ο Big Boi συχνά χρησιμοποιεί τους στίχους του για να κριτικάρει κοινωνικά προβλήματα και πολιτική, θέματα που απασχολούν την αφροαμερικανική κοινότητα αλλά και τον κόσμο. Πχ στο “War” του 2003 επιτίθεται ανοικτά στην τακτική του Μπους, ενώ στο “Sumthin’s Gotta Give” του 2008 οι στίχοι μιλούν για την κατάσταση των ΗΠΑ και τον Ομπάμα. Έχει παίξει μικρούς ρόλους σε ταινίες και σειρές. Στο Law & Order υποδύθηκε έναν.. ράπερ. Outkast Οι Outkast δημιουργήθηκαν το 1992 στην Ατλάντα της Τζόρτζια από τους, φοιτητές τότε, André 3000 και Big Boi.

Οι Outkast είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα χιπ χοπ γκρουπ, έχοντας κερδίσει 6 Grammy, κι έχοντας πουλήσει πάνω από 25 εκατομμύρια δίσκους. Έκαναν δημοφιλές το στυλ Dirty South, (ή Southern Hip Hop, το χιπ χοπ που προέκυψε στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, και κυρίως στις πόλεις Ατλάντα, Νεα Ορλεάνη, Χιούστον, Μέμφις, Μαϊάμι) χρησιμοποιώντας στοιχεία από τη funk, τη soul, το gospel και τη jazz. Το 1994 κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο άλμπουμ τους Southernplayalisticadillacmuzik που έβγαλε την πρώτη μεγάλη τους επιτυχία, το “Player’s Ball”, το οποίο έγινε νο1 στη λίστα Hot Rap Tracks του Billboard. Ακολούθησαν τα επίσης επιτυχημένα άλμπουμ ATLiens -1996, Aquemini -1998 και Stankonia -2000. Οι Outkast συνεχώς πειραματίζονταν και εξέλισσαν τον ήχο τους.

Το 2003, έβγαλαν το διπλό άλμπουμ Speakerboxxx/The Love Below, που έβγαλε τις νο1 επιτυχίες “Hey Ya!” και “The Way You Move”, τους χάρισε το γκράμι για άλμπουμ της χρονιάς. Ήταν η πρώτη και μοναδική φορά που ένα χιπ χοπ γκρουπ κέρδιζε το εν λόγω βραβείο. Στην συνέχεια, οι Outkast έκαναν το σάουντρακ του μιούζικαλ Idlewild, στο οποίο πρωταγωνιστούσαν. Έκαναν ένα διάλειμμα ως ντουέτο, από το 2007 μέχρι το 2014, οπότε και επανενωθηκαν για τον εορτασμό της εικοστής επετείου από τον πρώτο δίσκο τους δίνοντας πάνω από 40 συναυλίες σε όλο τον κόσμο. Ο Big Boi και ο Andre έχουν βγάλει και δική τους σειρά από ρούχα με το όνομα Aquemini, το όνομα προέκυψε από τον συνδυασμό των ζωδίων των δυο ράπερ: Υδροχόος και Δίδυμοι. Ήταν και ο τίτλος του τρίτου τους άλμπουμ. Γιατί οι Outkast ζητούσαν συγνώμη από την κυρία Τζάκσον; Το τραγούδι τους “Ms Jackson” από το 2000, ήταν γραμμένο για το άδοξο τέλος της σχέσης του Andre με την Erykah Badu. Το πραγματικό επώνυμό της δεν είναι Jackson, είναι Wright. Οι στίχοι του Andre απευθύνονται στη μητέρα της λέγοντας, “συγνώμη κυρία Τζάκσον, δεν ήθελα να κάνω την κόρη σου να κλάψει, απολογούμαι ένα τρισεκατομμύριο φορές”, δίνοντας την δική του εκδοχή για το τέλος της σχέσης και τη δέσμευσή του να ανταποκριθεί ως σωστός πατέρας στο παιδί που απέκτησαν μαζί. Το τραγούδι αυτό χάρισε στους Outkast Γκράμι για καλύτερη ραπ παρουσίαση.

lunch time

More@ https://www.facebook.com/thelunchtimeshow

Permanent link to this article: https://www.primeradio.gr/?p=4603