Birthday Special: Holly Johnson (Frankie Goes To Holywood)

holly-johnsonHolly Johnson (9 Φεβρουαρίου 1960)

 

Το Relax που απαγορεύτηκε, ποιος ήταν ο Frankie, η πολύχρονη μάχη με τον ιο του HIV… O Holly Johnson είναι Άγγλος μουσικός, τραγουδιστής και συγγραφέας. Γεννήθηκε στο Λίβερπουλ. Το όνομά του είναι William και είναι περισσότερο γνωστός ως ο βασικός τραγουδιστής του συγκροτήματος Frankie Goes to Hollywood, που γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία στα μέσα της δεκαετίας του 80. Στα τέλη των 70s ήταν μπασίστας στο γκρουπ Big in Japan. Το 1989, ο Johnson έβγαλε το ντεμπούτο σόλο άλμπουμ του με τίτλο Blast, το οποίο έγινε νο1 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δυο τραγούδια από το άλμπουμ αυτό, το “Love Train” και το “Americanos” μπήκαν στο βρετανικό top 5. Ακολούθησαν άλλα 2 άλμπουμ,το 1991 και το 1999. Χρειαστηκε να περάσουν 15 χρόνια για να έρθει το 4ο στούντιο άλμπουμ του, Europa, το 2014, στο οποίο συνεργάστηκε και με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Στη δεκαετία του 90 ξεκίνησε νέα καριέρα και ως ζωγράφος. Ο πρώην τραγουδιστής των Frankie Goes to Hollywood διαγνώστηκε οροθετικός το 1991, αναφέρθηκε σε αυτό για πρώτη φορά δημόσια το 1993, ενώ ακολουθεί θεραπεία από το 1996. Στην αυτοβιογραφία του το 1994 αναφερόταν στην εσωτερική του διαμάχη και την τελική παραδοχή του για την ομοφυλοφιλία του. Οι Frankie Goes to Hollywood γνώρισαν τη μεγαλύτερη επιτυχία τους με το τραγούδι “Relax” το 1983.

Το τραγούδι απαγορεύτηκε από το BBC λόγω του περιεχομένου των στίχων του που μιλούσαν για σεξ και θεωρήθηκαν προκλητικοί. Επίσης το πρώτο βίντεο του Relax, που γυρίστηκε σε γκέι κλαμπ, απαγορεύτηκε τόσο από το BBC όσο και από το MTV για το προκλητικό περιεχόμενό του. Ωστόσο, το Relax κατάφερε να γίνει νο1 στη Μεγάλη Βρετανία για 5 συνεχόμενες εβδομάδες και το 7ο πιο εμπορικό τραγούδι όλων των εποχών. Κέρδισε και στα Brit Awards το βραβείο καλύτερου βρετανικού τραγουδιού. Μπήκε και στο τοπ10 των ΗΠΑ. Ακολούθησαν δυο ακόμα νο1 τραγούδια, το “Two Tribes” και το “The Power of Love,” κι έτσι οι FGTH έγιναν μόλις οι δεύτεροι στην ιστορία των βρετανικών τσαρτς που έπιασαν κορυφή με τα τρία πρώτα τραγούδια τους -οι προηγούμενοι που το είχαν καταφέρει ήταν οι Gerry & the Pacemakers τη δεκαετία του 60 και οι επόμενες που το κατάφεραν ήταν οι Spice Girls το 1996, με 6 νο1.

Το 1985, οι Frankie Goes to Hollywood κέρδισαν το Brit Award για καλύτερο Βρετανό νέο καλλιτέχνη. Έβγαλαν μόνο δυο στούντιο άλμπουμ, 10 συλλογές (!), 7 σινγκλ. Πήραν το όνομά τους από έναν πίνακα ποπ αρτ του Βέλγου καλλιτέχνη Guy Peellaert. Ο πίνακας απεικόνιζε ένα υποτιθέμενο άρθρο του περιοδικού The New Yorker με τίτλο “Ο Φράνκι πηγαίνει στο Χόλιγουντ” και με μια φωτογραφία του Frank Sinatra.

lunch time

More@ https://www.facebook.com/thelunchtimeshow

Permanent link to this article: https://www.primeradio.gr/?p=4658