Birthday Special: Robert Smith (The Cure)

Robert SmithRobert James Smith ( 21 Απρίλη 1959)

Άγγλος τραγουδιστής, μουσικός και τραγουδοποιός. Είναι ο βασικός τραγουδιστής και στιχουργός των Cure. Είναι μάλιστα το μοναδικό αρχικό μέλος του γκρουπ που είναι ακόμα ενεργό από το 1976 έως σήμερα.
Έπαιζε κιθάρα στο γκρουπ Siouxsie and the Banshees.
Ξέρει να παίζει πολλά όργανα, είναι όμως γνωστός περισσότερο για το ιδιαίτερο λουκ του με το έντονο μακιγιάζ και το τρελό μαλλί.
Προέρχεται από μουσική οικογένεια, ο πατέρας του τραγουδούσε και η μητέρα του έπαιζε πιάνο.

Στάθηκε έμπνευση για τη δημιουργία ενός καρτούν χαρακτήρα στην κωμική σειρά “South Park”, και όταν του ζητήθηκε, δάνεισε τη φωνή του σε αυτόν τον χαρακτήρα.

Για κάποια χρόνια, ο Smith είχε πείσει την δισκογραφική του εταιρία ότι φοβάται τα αεροπλάνα, έτσι πήγαν δυο φορές στις ΗΠΑ για περιοδεία με πλοίο!
Ο Robert αντιπαθεί αρκετά τραγούδια που έχει γράψει ο ίδιος, ακριβώς επειδή έκαναν διάσημους τους Cure, και κατ’ επέκταση κι εκείνον, πράγμα που το μισεί επίσης. Ενα από τα τραγούδια αυτά ειναι το Friday I’m in Love.
Έχει μεγάλο βαθμό μυωπίας, και όταν δεν είναι στη σκηνή φοράει γυαλιά.

Οι Cure είναι ένα αγγλικό ροκ συγκρότημα που ιδρύθηκε στο Δυτικό Σάσεξ το 1976, από μια παρέα φίλων που γνωρίζονταν από το σχολείο. Πριν καταλήξουν στη μορφή και το όνομα των Cure, είχαν φτιάξει πρώτα τα γκρουπ: “The Obelisk”, “Malice, “Easy Cure”.
Η δισκογραφία τους ξεκινά στα τέλη της δεκαετίας του 70 με το ντεμπούτο άλμπουμ τους Three Imaginary Boys; που τους τοποθέτησε στον μουσικό χάρτη ανάμεσα στα post-punk και new wave σχήματα, ενώ πριν καταλήξουν στον ήχο που τους έκανε γνωστούς, πέρασαν και μέσα από gothic ήχους.
Ήδη στο δεύτερο άλμπουμ τους, το 1982, Pornography, άρχισαν να εμφανίζονται σύννεφα στο μέλλον του γκρουπ και ο Smith ανελαβε να βάλει τον ήχο τους σε πιο ποπ μονοπάτια με τραγούδια όπως το “Love Cats” (το πρώτο τους τοπ10), “Let’s Go to Bed” και αργότερα με τα “Just Like Heaven”, “Lovesong”, “Friday I’m in Love”.
Το Lovesong είναι η μεγαλύτερη επιτυχία τους στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, φτάνοντας μέχρι το νο2 στις ΗΠΑ. Στο βρετανικό τσαρτ, καλύτερη επίδοση είχαν τα “Lullaby” (no5 το 1989), Friday I’m in Love (no6 το 1992), “The Love Cats” (no7 το 1983).
Έχουν πουλήσει πάνω από 27 εκατομμύρια άλμπουμ. Έχουν κυκλοφορήσει 13 στούντιο άλμπουμ, 10 EP, 5 live άλμπουμ, πάνω από 30 σινγκλ.
Ήταν ένα από τα πρώτα εναλλακτικά γκρουπ που είχαν εμπορική επιτυχία και σινγκλ μέσα στα τσαρτς.

lunch time

More@ https://www.facebook.com/thelunchtimeshow

Permanent link to this article: https://www.primeradio.gr/?p=4933