Prince: 7/6/1958 – 21/4/2016

prince-purple-rain-ws-710Ο Prince ήταν Αμερικανός τραγουδιστής,

τραγουδοποιός, μουσικός και ηθοποιός. Αναγνωρίστηκε ως πρωτοπόρος της γενιάς του, ενώ ήταν γνωστός για το ευρύ φάσμα των φωνητικών του δυνατοτήτων και την εντυπωσιακή σκηνική του παρουσία. Στην μουσική του ισορροπούσε ανάμεσα στη Rock, την R&B, τη Soul, τη Funk, την Hip Hop, με στοιχεία από Ψυχεδέλεια και Jazz.

Γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου 1958 στην Μιννεάπολη της Μινεσότα.
Prince είναι το πραγματικό του όνομα. Ολόκληρο το όνομά του είναι Prince Rogers Nelson. Το όνομα αυτό ήταν το καλλιτεχνικό όνομα του πατέρα του που ήταν τζαζ μουσικός.

Άρχισε να δείχνει την κλίση του στη μουσική πολύ νωρίς, έγραψε το πρώτο του τραγούδι στην ηλικία των 7. Στα 15 έπαιζε ήδη 12 όργανα.
Στα 19 του ηχογράφησε τα πρώτα του ντέμο χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, και το 1978, στα 20 του, έβγαλε το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο For You, στο οποίο έγραψε όλα τα τραγούδια, και έπαιξε ο ίδιος όλα τα όργανα.
Την επόμενη χρονιά έρχεται το άλμπουμ που έφερε το όνομά του και το οποίο έγινε πλατινένιο. Οι επομενοι τρεις δίσκοι του, Dirty Mind(1980), Controversy (1981), και 1999 (1982) συνέχισαν την επιτυχία του, με χαρακτηριστικούς στίχους με σεξουαλικά υπονοούμενα και έντονα φανκ στοιχεία.
Το 1984, ονόμαζε την μπάντα που τον συνόδευε “Η Επανάσταση” / The Revolution και κατακτούσε τον κόσμο με την μωβ βροχή. Το τραγούδι Purple Rain ήταν και το soundtrack που ακουγόταν στην πρώτη του ταινία που έφερε το ίδιο όνομα.

Αφού κυκλοφόρησαν τα άλμπουμ Around the World in a Day (1985) και Parade (1986), οι The Revolution διαλύθηκαν disbanded και ο Prince έβγαλε το διπλό άλμπουμ Sign “O” the Times (1987) ως σόλο καλλιτέχνης πλέον. Ακολούθησαν άλλα 3 σόλο άλμπουμ πριν ανακοινώσει το νέο του πρότζεκτ, την μπάντα The New Power Generation το 1991.
Άλλαξε το καλλιτεχνικό του όνομα το 1993, στα 35α του γενέθλια, σε ένα σύμβολο που στην ουσία δεν προφέρεται, ένα συνδυασμό του γυναικείου και του αντρικού συμβόλου, γνωστό ωστόσο ως “Το Σύμβολο του Ερωτα”. Ακολούθησαν νέα άλμπουμ. 5 άλμπουμ από το 1994 μέχρι το 1996! Το 1998 άλλαξε δισκογραφική εταιρία και το 2000 αυτο-ονομάστηκε ξανά Prince. Έβγαλε άλλα 15 (!) άλμπουμ από τότε. Το τελευταίο του ήταν το HITnRUN Phase One, τον Σεπτέμβρη 2015.

Ο Prince έβγαλε 39 στούντιο άλμπουμ, 4 λάιβ άλμπουμ, 104 σινγκλ. Πούλησε πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, και έγινε ένας από τους πιο εμπορικούς καλλιτέχνες όλων των εποχών. Κέρδισε 7 βραβεία Γκράμι, μια Χρυσή Σφαίρα, ένα Οσκαρ, και πολλά άλλα βραβεία.
Το περιοδικό Rolling Stone τον έχει κατατάξει στη θέση νο27 ανάμεσα στους 100 μεγαλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών.

Νο1 επιτυχίες του: When Doves Cry, Let’s Go Crazy, Kiss, Batdance, Cream, The most beautiful girl in the world (UK#1, US#3). Παραλίγο νο1: Purple Rain (US#2), Raspberry Beret (US#2), Sign O’ The Times (US#3), U Got The Look (US#2), Diamonds and Pearls (US#3).

Έγραψε πάνω από 600 τραγούδια (περισσότερα από τους Beatles!).
Έχει γράψει τραγούδια και για άλλους καλλιτέχνες, όπως το Manic Monday των Bangles, το Nothing Compares 2u της Sinnead O Connor, το I Feel For You της Chaka Khan κ.α.
Ωστόσο δεν του πολυάρεσαν οι συνεργασίες, ένα φεγγάρι απέρριψε την πρόταση του Michael Jakcson να κάνουν ντουέτο!

Από το κρεβάτι του πέρασαν η Madonna, η Kim Basinger, η Carmen Electra, και πολλές ακόμα τραγουδίστριες και μοντέλα. Παντρεύτηκε δυο φορές, χώρισε και τις δυο.
Απέκτησε έναν γιο το 1996, όμως μια εβδομάδα μετά τη γέννησή του, το μωρό πέθανε λόγω μιας σπάνιας αρρώστιας.

Ήταν χορτοφάγος.
Είχε ύψος μόλις 1,58 αλλά ήταν πολύ καλός στο μπάσκετ.
Μπορεί μέχρι τη δεκαετία του 90 να έγραφε πολύ προκλητικούς στίχους με σεξουαλικά υπονοούμενα, αλλά το 2001 έγινε μάρτυρας του Ιεχωβά.

Στις 21 Απριλίου 2016 απεβίωσε στο σπίτι του και στούντιο ηχογράφησης στη Μινεσότα, κοντά στην γενέτειρα πόλη του, μετά από μια περιπέτεια της υγείας του από γρίπη που διήρκεσε μια εβδομάδα.

lunch time

More@ https://www.facebook.com/thelunchtimeshow

Permanent link to this article: https://www.primeradio.gr/?p=4943