Birthday Special: Martika

MartikaMartika (18 Μαΐου 1969)

Αμερικανίδα τραγουδίστρια, τραγουδοποιός και ηθοποιός.
Η μουσική καριέρα της στην ουσία περιορίζεται σε δυο επιτυχημένα άλμπουμ στα τέλη της δεκαετίας ’80 και αρχές ’90 που όμως πούλησαν πάνω από 4 εκατομμύρια αντίτυπα.
Το μεγαλύτερο χιτ της ήταν το Toy Soldiers, που κατέκτησε την κορυφή του αμερικανικού τσαρτ το 1989.

Γεννημένη στη Καλιφόρνια, από Κουβανούς γονείς. To κανονικό της όνομα είναι Marta Marrero.
Η πρώτη της επαφή με τον χώρο του θεάματος ήταν σε ηλικία 13 ετών, υποδυόμενη ένα από τα ορφανά παιδιά της κινηματογραφικής μεταφοράς του μιούζικαλ Annie, που της άνοιξε την πόρτα και σε άλλα μιούζικαλ, θεατρικά ή τηλεοπτικά.

To πρώτο της άλμπουμ ήρθε το 1988 σε ηλικία 19 ετών. Έφερε το όνομά της και έβγαλε τη μεγάλη επιτυχία “Toy Soldiers”, που έγραψε η ίδια μαζί με τον παραγωγό της, MichaelJay. Οι στίχοι είναι αφιερωμένοι στα θύματα των ναρκωτικών, ενώ έμπνευση στάθηκε ένας φίλος της Martika, που προσπαθούσε να απεξαρτηθεί από την κοκαΐνη. Έγινε τοπ5 σε Μ.Βρετανία, Ιρλανδία, Γερμανία και Αυστραλία, νο1 στις ΗΠΑ και στη Νέα Ζηλανδία.
Έβγαλε άλλες δυο επιτυχίες, τα “More Than You Know” και “I Feel the Earth Move” (διασκευή στο τραγούδι της Carole King.
Έγραψε και τραγούδησε το κομμάτι “Blue Eyes Are Sensitive to the Light” για το soundtrack της ταινίας Arachnophobia, αν και πριν πλαισιώσει το φιλμ, τα φωνητικά τα ανέλαβε τελικά η τραγουδίστρια Sara Hickman.

Μόλις 2 τραγουδια της έχουν μπει στο τοπ10 των ΗΠΑ, το δεύτερο ήταν το “Love… Thy Will Be Done”, που έγραψε μαζί με τον Prince. Οι δυο καλλιτέχνες ξεκίνησαν στην ουσία να γράφουν τα λόγια μιας προσευχής που τελικά έγινε τραγούδι.
Το δευτερο άλμπουμ της, το 1991, δεν τα πήγε και τόσο καλά εμπορικά, αλλά έβγαλε δυο επιτυχίες, τα “Coloured Kisses” και “Martika’s Kitchen”.

Κάπου εκεί, η Martika αποφάσισε να εγκαταλείψει την showbiz.
Με την έκρηξη του Latin Pop το 2000, η Martika επέστρεψε στη μουσική κάνοντας βοηθητικά φωνητικά σε καλλιτέχνες χωρίς όμως η ίδια να καταφέρει να κάνει come back.
To 2003, η Martika, μαζί με τον άντρα της, τον μουσικό Michael Mozart, έφτιαξαν το γκρουπ Oppera, που παρά το όνομα του γκρουπ και του συζύγου, δεν είχε κλασσικό ύφος, αλλά… pop, με κάποια στοιχεία latin. Δε γνώρισε επιτυχία.

Το 2004 ξαφνικά το όνομά της βγήκε ξανά στην επιφάνεια, χάρη στο τραγούδι του Eminem “Like Toy Soldiers”, όπου χρησιμοποίησε το σχεδόν ομότιτλο τραγούδι της Martika, και της πρόσθεσε μερικά χιλιάρικα δολάρια στον λογαριασμό της που είχε καιρό να πιστωθεί από τη βιομηχανία της μουσικής. Οι νεότεροι φανς του Eminem ανακάλυπταν την Martika.
Το 2012, επιχείρησε ένα σόλο come back, με ένα χορευτικό τραγούδι, το Flow With The Go.
Το 2016, θα βρίσκεται σε περιοδεία σε ΗΠΑ και Αυστραλία.

lunch time

More@ https://www.facebook.com/thelunchtimeshow

Permanent link to this article: https://www.primeradio.gr/?p=5045