Birthday Special: Bob Dylan

Bobdylan_1Bob Dylan (24 Μαΐου 1941)

O  Dylan είναι ένας ζωντανός θρύλος, ένα σημείο αναφοράς για την ροκ μουσική. Γεννήθηκε στη Μινεσότα των ΗΠΑ. Χιλιάδες καλλιτέχνες έχουν επηρεαστεί από αυτόν και χιλιάδες άλλοι έχουν επηρεαστεί από καλλιτέχνες που έχουν επηρεαστεί από αυτόν.
Το πραγματικό του όνομα είναι Robert Zimmerman. Ίσως πήρε το όνομα Dylan του από τον ποιητή Dylan Thomas, αλλά ο ίδιος δεν το έχει επιβεβαιώσει. Το υποκοριστικό όνομα Bob πάντως έχει επιβεβαιώσει ότι το προτίμησε από το Bobby για να μην τον μπερδεύουν με τον Bobby Darin, τον Bobby Rydell, ή τον Bobby Vee

Άρχισε να εμφανίζεται σε κόσμο όταν ήταν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα στη Μιννεάπολη. Τότε άρχισε να χρησιμοποιεί το όνομα Bob Dylan.
To 1960 έπαιξε αρμόνικα για το άλμπουμ του Harry Belafonte. Πληρώθηκε 50 δολάρια.
Παντρεύτηκε την πρώτη του γυναίκα, την Σάρα, το 1965. Έως το 1977. Απέκτησε μαζί της 4 παιδιά. Μετά το διαζύγιο, του πήρε τα μισά δικαιώματα από τα τραγούδια που έγραψε όσο ήταν μαζί της. Κάποια αναφέρονταν σε εκείνη.
Είχε παντρευτεί μυστικά για 6 χρόνια, την Carol Dennis, μια από τις τραγουδίστριες που του έκαναν δεύτερη φωνή. Απέκτησαν μαζί μια κόρη.

Έχει χρησιμοποιήσει διάφορα άλλα ψευδώνυμα, όμως Bob Landy, Robert Milkwood Thomas, Blind Boy Grunt.
Έχει παίξει σε διάφορες ταινίες, χωρίς κάποια από αυτές να πάρει καλές κριτικές.
Μεγάλωσε ως Εβραίος, αλλά ασπάστηκε τον Χριστιανισμό στα τέλη της δεκαετίας του 70. Κάνει συχνές αναφορές στην Βίβλο στους στίχους του.
Θεωρούσε πάντα τον εαυτό του πρώτα ποιητή, και μετά μουσικό.

Ο Dylan έχει κυκλοφορήσει 37 στούντιο άλμπουμ, 58 σινγκλ, 11 άλμπουμ από ζωντανές ηχογραφήσεις, πάνω από 30 συλλογές.
Έχει πουλήσει πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους.
Έχει κερδίσει 12 βραβεία Γκράμι, 1 όσκαρ, μια χρυσή σφαίρα.
Το 1991 κέρδισε Γκράμι για την συνολική σταδιοδρομία του.
Το 2008, έγινε ο πρώτος μουσικός της ροκ που κέρδισε βραβείο Πούλιτζερ.

Κανένα τραγούδι του δεν έγινε νο1 στις ΗΠΑ, η υψηλότερη θέση που έχει φτάσει στο τσαρτ του Billboard είναι νο12 με το Like a Rolling Stone.
Για να καταλήξει στους στίχους της μεγάλης επιτυχίας του “Like a Rolling Stone”, λέγεται ότι έγραψε γύρω στις 20 σελίδες στίχους.
Ο Dylan είχε μια γάτα με το όνομα Rollin’ Stone.
Άλλοι πατεράδες παίζουν μπάλα με τους γιους τους, ο Dylan κέρδιζε βραβεία μαζί με τον δικό του. Το 1998, ο Dylan κέρδισε 3 βραβεία Γκράμι, και ο γιος του, Jacob, με το σχήμα του τους Wallflowers κέρδιζε 2.

Εκτός από μουσικός, είναι ζωγράφος, γλύπτης ενώ γράφει περιστασιακά μικρά θεατρικά. Έχει γράψει και δυο βιβλία.

lunch time

More@ https://www.facebook.com/thelunchtimeshow

Permanent link to this article: https://www.primeradio.gr/?p=5066