Birthday Special: Lauryn Hill (The Fugees)

Lauryn_HillLauryn Hill (25 Μαΐου 1975)

Αμερικανίδα τραγουδίστρια, τραγουδοποιός, ράπερ, παραγωγός και ηθοποιός.
Έγινε περισσότερο γνωστή ως βασική τραγουδίστρια των Fugees, ενώ γνώρισε και μεγάλη επιτυχία με το σόλο άλμπουμ της The Miseducation of Lauryn Hill.
Ξεκίνησε να ασχολείται με την σόουμπιζ σε πολύ μικρή ηλικία, αφου μεγάλωσε σε μια μουσική οικογένεια, εμφανιζόμενη σε τηλεοπτικές σειρές, και ταινίες.
Όταν πηγαινε Γυμνάσιο, γνώρισε τον Pras Michel και τον ξάδερφό του Wyclef Jean, που της πρότειναν να φτιάξουν όλοι μαζί ένα συγκρότημα… αυτούς που αργότερα θα γνώριζε όλος ο κόσμος ως Fugees.

Οι Fugees ήταν ένα Αμερικανικό χιπ χοπ συγκρότημα που γνώρισαν επιτυχία στα μέσα των 90s. Συνδύαζαν στοιχεία χιπ χοπ, σόουλ και ρέγκε. Το ονομά τους προέρχεται από τη λέξη refugee (-πρόσφυγας). Πάντως, ο Pras και η Lauryn είναι γεννημένοι στις ΗΠΑ. O Pras κρατάει από Αϊτή. Μόνο ο Jean είναι γεννημένος στην Αϊτή και έφτασε στις ΗΠΑ με την οικογένειά του στην ηλικία των 9.
Κυκλοφόρησαν 2 άλμπουμ, εκ των οποίων το ένα, με τίτλο The Score (1996), έγινε πολλάκις πλατινένιο και κέρδισε βραβείο Γκράμι.
Το αρχικό τους όνομα ήταν Tranzlator Crew και ράπαραν σε πέντε διαφορετικές γλώσσες.
Η ταραχώδης ερωτική σχέση της Lauryn με τον Wyclef είχε ως αποτέλεσμα τη διάλυση του γκρουπ και η Lauryn ασχολήθηκε με την σόλο καριέρα της.
Μετά την διάλυσή τους το 1997, επανενώθηκαν το 2004 για λίγο. Ήταν να ηχογραφήσουν το τραγούδι Lips don’t lie που όμως έφερε διχόνοια στο γκρουπ και ήταν ένας παράγοντας της νεας οριστικής τους διάλυσης, Τελικά το τραγούδησε η Shakira με τον τίτλο Hips don’t lie.

Το άλμπουμ The Miseducation of Lauryn Hill (1998) απέσπασε τις καλύτερες κριτικές, και είναι ένα από τα πιο σημαντικά και χαρακτηριστικά άλμπουμ της neo-soul. Πήγε κατευθείαν στο νο1 των ΗΠΑ και έχει πουλήσει πάνω από 12 εκατομμύρια κόπιες παγκοσμίως. Έβγαλε τις επιτυχίες “Doo Wop (That Thing)” (νο1 σινγκλ στις ΗΠΑ), “Ex-Factor”, και “Everything Is Everything”. Της χάρισε 5 βραβεία Γκράμι, σε μια βραδιά που της πίστωσε τρία ξεχωριστά ρεκόρ: ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδιζε 5 βραβεία γκράμι μέσα σε μια βραδιά, η πρώτη γυναίκα που προτάθηκε για 10 γκράμι την ίδια χρονιά, ενώ το άλμπουμ της ήταν το πρώτο χιπ χοπ άλμπουμ της ιστορίας που κέρδιζε βραβείο Γκράμι καλύτερου άλμπουμ της χρονιάς. Το μεγαλύτερο μέρος του άλμπουμ, η Lauryn το συνέλαβε και το έγραψε ενώ ήταν έγκυος στο πρώτο της παιδί.

Η Lauryn δεν άντεξε πολύ κάτω από την πίεση της διασημότητας και αποφάσισε να αποσυρθεί για λίγο από τη μουσική βιομηχανία.
Η ηχογράφηση ενός live άλμπουμ γνώρισε αρκετά μεγάλη επιτυχία, αλλά όχι ίσως την αναμενόμενη. Συνέχισε να βγάζει λίγα τραγούδια και να εμφανίζεται σποραδικά σε φεστιβάλ. Έκανε ντουέτο με τον Nas, την Mary J Blige, τον Wyclef, τον John Legend.
Έχει αποκτήσει 6 παιδιά, τα 5 με τον Rohan Marley, γιο του θρύλου της Ρέγκε, Bob Marley.
Το 2012 βρέθηκε ένοχη για φοροδιαφυγή και καταδικάστηκε σε 3 μήνες φυλάκιση.

lunch time

More@ https://www.facebook.com/thelunchtimeshow

Permanent link to this article: https://www.primeradio.gr/?p=5072