Birthday Special: Noel Gallagher (Oasis)

Noel-GallagherNoel Gallagher (29 Μαΐου 1967)

Ο Noel είναι Άγγλος μουσικός, τραγουδιστής και τραγουδοποιός. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μάντσεστερ. Γνωστός περισσότερο ως ο βασικός κιθαρίστας και τραγουδιστής του συγκροτήματος Oasis, των οποίων έγραψε και τα περισσότερα τραγούδια. Ξεκίνησε να μαθαίνει κιθάρα στα 13. Πριν γινει μουσικός, έκανε διάφορες δουλειές, κυρίως σε οικοδομές. Η πρώτη του δουλειά σχετική με τη μουσική ήταν ως τεχνικός ήχου με μια τοπική μπάντα από το Μάντσεστερ, τους Inspiral Carpets. Εκείνη την περίοδο έμαθε ότι ο αδερφός του, Liam, δημιούργησε μια ροκ μπάντα με το όνομα The Rain.

Αργότερα ονομάστηκαν Oasis και ο Liam κάλεσε τον Noel να συμμετέχει ως συνθέτης και κιθαρίστας. Το ντεμπούτο άλμπουμ των Oasis με τιτλο Definitely Maybe (1994) ήταν το σημείο εκκίνησης για την δόξα της μπάντας, ως ένας από τους εκπροσώπους του λεγόμενου κινήματος Britpop. Το δεύτερο άλμπουμ, (What’s the Story) Morning Glory? (1995), έφτασε στο νο1 των album charts πολλών χωρών και το τρίτο άλμπουμ τους, Be Here Now (1997), έγινε το άλμπουμ με τις πιο γρήγορες πωλήσεις στην ιστορία των βρετανικών τσαρτς. Μετά από δυο άλμπουμ που δεν τα πήγαν και τόσο καλά, και άλλα δυο που επανέφεραν τους Oasis στο προσκήνιο (Don’t Believe the Truth (2005) και Dig Out Your Soul (2008)).

Το 2009, ο Noel Gallagher ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το γκρουπ για να ξεκινήσει σόλο καριέρα, και ίδρυσε τους Noel Gallagher’s High Flying Birds. Οι Oasis, παρά τη μεγάλη επιτυχία τους, και κυρίως στο απόγειο αυτής, γνώριζαν μεγάλες εσωτερικές αναταράξεις και ρήξεις ανάμεσα στα δυο αδέρφια Gallagher. To 1994, o Noel παράτησε το γκρουπ στη μέση της αμερικανικης περιοδείας τους, όταν ο Liam του πέταξε ένα ντέφι κατά τη διάρκεια μιας συναυτλίας τους. Επίσης, το καλοκαίρι του 2000, ο Noel αφησε ξανά το γκρουπ στη μέση της ευρωπαϊκής περιοδείας τους, αφού έπαιξε μπουνιές με τον Liam. Βέβαια, σε άλλη περιοδεία τους στην Αμερική, ήταν ο Liam που δεν πήγε, και έτσι ο Noel ερμήνευσε όλα τα τραγούδια. Οι Oasis πήραν το όνομά τους από το Oasis Leisure Center, ένα αθλητικό και ψυχαγωγικό κέντρο. O Liam εμπνεύστηκε από το όνομά του όταν το είδε να αναγράφεται σε μια αφίσα των Inspiral Carpets.

Οι Oasis διαλύθηκαν το 2009. Έβγαλαν 7 στούντιο άλμπουμ (όλα νο1 στο Η.Βασίλειο), 1 λάιβ, 5 συλλογές, 29 σινγκλ (εκ των οποίων 7 έγιναν νο1 στο Η.Βασίλειο). Η επιρροή του Noel Gallagher στα υπόλοιπα βρετανικά συγκροτήματα ήταν τέτοια, που πολλές μπάντες της britpop όπως οι Kula Shaker, Ocean Colour Scene και οι Cast) χαρακτηρίζονταν ως “Noelrock”. Έχει μια κόρη. Αν και αριστερόχειρας, ο Noel παίζει κιθάρα σαν δεξιόχειρας. Είναι το μοναδικό πράγμα που δεν κάνει με το “καλό” του χέρι. Πολλοί τον συγκρίνουν με τον George Martin, παραγωγό των Beatles, αλλά και τον ίδιο τον John Lennon και τον PAul McCartney. Ο ίδιος, απαντάει ότι αν είχε γεννηθεί 30 χρόνια νωρίτερα θα μπορούσε να συγκριθεί μαζί τους. Με τους Noel Gallagher’s High Flying Birds, έχει βγάλει 2 άλμπουμ (και τα 2 πήγαν στο νο1), και 10 σινγκλ. Το Wonderwall πήρε το όνομά του από ένα άλμπουμ του George Harrison (Beatles) που είχε τίτλο Wonderwall Music και γράφτηκε από τον Noel Gallagher για την τότε κοπέλα του, και αργότερα σύζυγό του, Meg Matthews. Είναι ένα ερωτικό τραγούδι που έγραψε ο Noel για να δείξει στην Meg τι σήμαινε για εκείνον. Ο τίτλος του άλμπουμ του George Harrison αναφέρεται στην ταινία Wonderwall, για την οποία είχε γράψει τη μουσική, ωστόσο για την Meg, ο ποιητής εννοούσε ότι εκείνη είναι γι’ αυτόν ένας τοίχος δύναμης και σταθερότητας. “Ίσως γιατί Θα είσαι αυτή που θα με σώσει Και τελικά είσαι το τείχος των θαυμάτων μου.”

lunch time

More@ https://www.facebook.com/thelunchtimeshow

Permanent link to this article: https://www.primeradio.gr/?p=5108