Band Aid – Do They Know It’s Christmas?

band-aid-jewelΚυκλοφόρησε τέτοιες μέρες, το 1984.

Λιγες μέρες πριν, στις 25 Νοεμβρίου 1984 η αφρόκρεμα της βρετανικής ποπ συγκεντρώνεται σε ένα studio στο Λονδίνο για να ηχογραφήσει το ιστορικό ‘Do They Know It’s Christmas?’.
Το τραγούδι που ήταν γραμμένο από τον Ιρλανδό τραγουδιστή Bob Geldof και τον Σκωτσέζο μουσικό Midge Ure των Ultravox ερμήνευσαν αστέρες όπως ο Paul Young, ο Bono, ο Boy George, ο Sting, ο George Michael, οι Duran Duran, ο Adam Clayton των U2 στο μπάσο, o Phil Collins στα ντραμς, και πολλοί άλλοι. To εξώφυλλο ήταν μια δημιουργία του Peter Blake, που ήταν υπεύθυνος και για το εξώφυλλο του ιστορικού άλμπουμ των Beatles “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”.
Κατάφερε να πουλήσει πάνω από 3,7 εκατομμύρια αντίτυπα στη Μ.Βρετανία, τα περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο μέχρι τότε. Βέβαια, τα κέρδη ήταν για καλό σκοπό, για την καταπολέμηση της πείνας στην Αιθιοπία.
Η έμπνευση ήρθε στον Bob Geldof όταν παρακολούθησε λίγο καιρό πριν, ένα ρεπορτάζ του BBC για την φτώχια στην Αιθιοπία. Αμέσως τηλεφώνησε στον Midge και έγραψαν μαζί το «Άραγε ξέρουν ότι είναι Χριστούγεννα;». Το τραγούδι σπεύδει να θυμίσει ότι κάποια παιδιά σε κάποιες χώρες δεν καταλαβαίνουν ότι έρχονται Χριστούγεννα, αφού η φτώχια δεν επιτρέπει στην οικογένειά τους να τους παρέχει τα βασικά για επιβίωση, πόσο μάλλον χριστουγεννιάτικα δώρα. Στη συνέχεια, βγήκε στο ραδιόφωνο του BBC και ανακοίνωσε την ιδέα δημοσίως. Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, οι μεγαλύτεροι αστέρες του Βρετανικού πενταγράμμου συγκεντρώνονταν υπό το όνομα Band Aid στο Notting Hill, όπου ηχογράφησαν το τραγούδι , που κυκλοφόρησε τέσσερις μέρες μετά.

Τόσες φίρμες σε ένα στούντιο και δεν συνέβη το παραμικρό παρατράγουδο ή παρεξήγηση. Παρόλο που μεταξύ κάποιων υπήρχαν αντιπάθειες. Αντιθέτως, το αλκοόλ έρεε άφθονο και τα φιλικά πειράγματα έδιναν κι έπαιρναν και οι καλλιτέχνες ένιωσαν ότι βρίσκονταν σε πάρτι. Είναι περιττό να πούμε ότι το τραγούδι χτύπησε κορυφή στα τσαρτς.
Εκείνες τις μέρες, ένα άλλο διάσημο χριστουγεννιάτικο τραγούδι, το Last Christmas των Wham κυκλοφόρησε και προσπάθησε να φτάσει στο νο1 της Αγγλίας αλλά δεν τα κατάφερε εξαιτίας του «Do they know it’s Christmas» που είχε εδραιωθεί στην κορυφή για 5 εβδομάδες. Η ειρωνεία είναι ότι ο George Michael των Wham ευθύνεται εν μέρει για τη νο2 θέση του Last Christmas, αφού συμμετείχε στο Do they know… Το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι τον άγγιξε τόσο η κίνηση των Band Aid που χάρισε και αυτός με τη σειρά του τα κέρδη του Last Christmas για την καταπολέμηση της πείνας στην Αιθιοπία.
Το «Do they know it’s Christmas» ήταν προπομπός ενός άλλου μεγάλου τραγουδιού που έγινε για φιλανθρωπικό σκοπό ένα χρόνο μετά, το We Are The World, ενώ ηχογραφήθηκε εκ νέου το 2004 από το σχήμα Band Aid 20 που το αποτελούσαν τα τωρινά μεγαλύτερα ονόματα της ποπ.

good-news-logo

Credit: Good News Prime

Permanent link to this article: https://www.primeradio.gr/?p=5573