Mariah Carey – All I Want For…

alliwant_cuteΕίναι το δημοφιλέστερο χριστουγεννιάτικο τραγουδι στις ΗΠΑ μετά το 1963, ενώ ειναι ταυτοχρονα και το τραγούδι που θα τις… εκατοστίσει (!) τις εβδομάδες παραμονής στο UK singles chart.

Το “All I Want for Christmas Is You” είναι πλέον ένα κλασσικό χριστουγεννιάτικο τραγούδι, από την Αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιό Mariah Carey. Το έγραψε μαζί με τον Walter Afanasieff.
[O Afanasieff έγινε γνωστός από την συνεργασία του με τη Whitney Houston, ενώ ήταν πίσω από την παραγωγή και την δημιουργία και άλλων επιτυχιών της Carey όπως τα νο1 “One Sweet Day” και “Hero.” Έχει κερδίσει Γκράμι, το 1999 ως παραγωγός του “My Heart Will Go On που τραγουδούσε η Celine Dion στην ταινία «Τιτανικός».]

Ποιος ήταν ο Santa στο video?

Το All I Want.. κυκλοφόρησε το Νοέμβριο 1994 και ήταν το βασικό σινγκλ από το χριστουγεννιάτικο άλμπουμ της Mariah “Merry Christmas” το οποίο ήταν 4ο στούντιο άλμπουμ και 1ο χριστουγεννιάτικο για την Αμερικανίδα τραγουδίστρια.
Είναι ένα ερωτικό τραγούδι και, θα τολμούσαμε να πούμε, με όχι και τόσο χριστουγεννιάτικο πνεύμα, αφού η τραγουδίστρια δηλώνει ότι δεν την ενδιαφέρουν τα χριστουγεννιάτικα δώρα και λαμπιόνια, παρά μόνο να είναι μαζί με τον εραστή της. Σαφώς ξέρει πολύ καλά τι δώρο ζητά από τον Santa Claus.
Toν Santa Claus, τον υποδύεται στο ένα βίντεο που συνόδευε το τραγούδι, ο τότε σύζυγος της Mariah, Tommy Mottola (επίσης πρόεδρος της δισκογραφικής της εταιρίας τότε).
Το 2010, η Carey ξανα-ηχογράφησε το τραγούδι για το δεύτερο χριστουγεννιάτικο άλμπουμ της, Merry Christmas II You. Το 2011 ήρθε άλλη μια ηχογράφηση, ντουέτο με τον Καναδό σταρ Justin Bieber για το δικό του χριστουγεννιάτικο άλμπουμ Under the Mistletoe. Πάντως, πολλοί έχουν διασκευάσει το All I want for Christmas τις τελευταίες δυο δεκαετίες.

Το All I Want σε νούμερα.

Γιατί δεν έχει «γράψει το κοντέρ» στις ΗΠΑ, ενώ κοντεύει να το «σπάσει» στη Μ.Βρετανία?
Το All I Want.. είναι αυτό που λέμε «Christmas standard». Ακούγεται κλασσικά κάθε Χριστούγεννα σε όλον τον κόσμο και κάνει κάθε χρονιά την εμφάνισή του στα τσαρτς.
Όχι όμως παντού: Όταν κυκλοφόρησε, κατάφερε να φτάσει μέχρι το νο12 στο airplay chart (το τσαρτ των ραδιοφωνικών μεταδόσεων) των ΗΠΑ. Δεν εμφανιζόταν στο επίσημο singles chart Hot100, καθώς δεν κυκλοφορούσε επισήμως ως single δίσκος. Ο κανονισμός αυτός άλλαξε το 1998 και λίγο μετά εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Hot100, όχι όμως στο τοπ50. Χρειάστηκε να περάσουν λίγα χρόνια, να αλλάξει και πάλι ο κανονισμός των αμερικανικών τσαρτς, να επιτρέπεται σε παλαιότερα τραγούδια να μπαίνουν σε αυτό, για να αρχίσει το All I Want For Christmas να «γράφει θέσεις» στο τοπ50. Κάθε χρόνο, έμπαινε λίγο πριν τις γιορτές, έπεφτε λίγο μετά. Tον Δεκέμβρη του 2015, και έπιασε την υψηλότερη θέση, στο επίσημο αμερικανικό singles chart, φτάνοντας στο νο11.
Στο Η.Βασίλειο, το τραγούδι εμφανίστηκε πρώτη φορά στο νο.5 τον Δεκέμβρη 1994, και έφτασε μεχρι το νο2. Είχε την ατυχία τότε να βρεθεί πίσω από το «Stay another day» των Βρετανών East-17 που κυριαρχούσε. Του πήρε σχεδόν 20 χρόνια, αλλά κατάφερε να φτάσει πωλήσεις ενός εκατομμυρίου αντιτύπων μέχρι το Δεκέμβριο του 2013. Φέτος, θα προσπαθήσει να φτάσει τον απίστευτο αριθμό των 100 εβδομάδων παραμονής στο βρετανικό singles chart. Και αφού τη στιγμή αυτή που γραφόταν το άρθρο, λίγο πριν τα μέσα του Δεκέμβρη το τραγούδι ολοκλήρωνε την 97η εβδομάδα παραμονής στο UK singles chart ανεβαίνοντας από το 29 στο νο6, είναι μαθηματικά σχεδόν σίγουρο ότι θα καταφέρει να… τις εκατοστίσει!

Έχει πουλήσει πάνω από 14 εκατομμύρια αντίτυπα, και χωρίς να έχει πάει στο νο1 ποτέ, είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια επιτυχία της Carey, και 11ο πιο εμπορικό τραγούδι όλων των εποχών.

Στα ραδιόφωνα της Αμερικής, αν εξαιρέσουμε τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια που γράφτηκαν μεταξύ 1934 και 1963 (από τα οποία, το Sleigh Ride του 1948 είναι το πιο παιγμένο), το All I Want for Christmas είναι το πιο δημοφιλές των εορτών, όλων των εποχών.
Στην Μ.Βρετανία ωστόσο, δε μπορεί να ξεπεράσει σε επιτυχία το “Do They Know It’s Christmas?” που έχει γίνει 3 φορές νο1 σε 3 διαφορετικές ηχογραφήσεις .

Extra song tips.
Κτηνοτρόφοι στην Αγγλία ανακάλυψαν ότι το τραγούδι αυτό, κάνει τις αγελάδες να παράγουν περισσότερο γάλα, από οποιοδήποτε άλλο τραγούδι.
Το 2015 κυκλοφόρησε ένα παιδικό βιβλίο που ήταν βασισμένο στους στίχους του τραγουδιού. Περιγράφει την ιστορία ενός μικρού κοριτσιού του οποίου η μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη ευχή είναι να αποκτήσει ένα κουτάβι!

 

good-news-logo

Credit: Good News Prime

 

 

Permanent link to this article: https://www.primeradio.gr/?p=5605