George Michael 25/06/1963 – 25/12/2016

To μικρό του όνομα ήταν όντως George. Γεώργιος Κυριάκος Παναγιώτου (Georgios Kyriacos Panayiotou) γεννήθηκε στις 25 Ιουνίου 1963 στο Λονδίνο. O πατέρας του, Κυριάκος, εστιάτορας μετανάστευσε στο Λονδίνο στη δεκαετία του ’50, ενώ η μητέρα του, Lesley ήταν χορεύτρια.
Το ενδιαφέρον του για τη μουσική ξεκίνησε όταν του έκαναν δώρο τρία δισκάκια βινυλίου, όταν ήταν παιδί. Το ένα ήταν το “Delilah” του Tom Jones, και τα άλλα δυο ήταν τραγούδια των Supremes. Πολλά χρόνια μετά, ο George παραδεχόταν την επιρροή του από τους καλλιτέχνες αυτούς.
Ξεκίνησε ως DJ, και έφτιαξε ένα νεανικό μουσικό γκρουπ (έπαιζαν Ska) μαζί με τον φίλο του από το σχολείο, Andrew Ridgeley, και λίγους ακόμα φίλους. Ο Andrew ήταν εξωστρεφής και εμφανίσιμος και άρχισε να μαθαίνει στον George πώς να ντύνεται και να διαμορφώνει το στυλ του. Ούτε καν φαντάζονταν βέβαια οι δυο νέοι ότι χρόνια μετά θα σχημάτιζαν ένα από τα πιο δυνατά ποπ ντουέτα στην ιστορία της μουσικής: τους Wham!

Ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος Wham! με τίτλο Fantastic έφτασε στο Νο. 1 του Ηνωμένου Βασιλείου το 1983, όπως και ο επόμενος, Make it Big το 1984, ο οποίος περιλάμβανε και το σόλο τραγούδι του Τζορτζ Μάικλ Careless Whisper, το οποίο έφτασε στο Νο. 1 σε 25 χώρες.
Οι Wham! διαλύθηκαν το 1986 και από τότε ο Τζορτζ Μάικλ ακολούθησε σόλο καριέρα.
Μαζί με τους Wham! έβγαλε 3 στούντιο άλμπουμ, 2 συλλογές, 12 σινγκλ. Είχαν 5 νο1 στο Η.Βασίλειο (“Wake Me Up Before You Go-Go”, “Careless Whisper”, “Freedom” (1984), “I’m Your Man”, “The Edge of Heaven”/ “Where Did Your Heart Go?”. To Last Christmas έφτασε μόνο μέχρι το νο2 (είχε την «ατυχία» να βρεθεί πίσω από το Do they know it’s Christmas)! Στις ΗΠΑ είχαν 3 νο1. Το Wake me up… , το Careless Whisper και το Everything She Wants.

Στη σόλο δισκογραφία του , ο George είχε 5 στούντιο άλμπουμ, δυο συλλογές, 40 σινγκλ, συνολικά πάνω από 90 εκατομμύρια πωλήσεις (πριν τον θάνατό του). Στη Μ.Βρετανία κατέκτησε την κορυφή με τα “A Different Corner”, “Don’t Let the Sun Go Down on Me” (ντουέτο με τον Elton John), “Killer / Papa Was a Rollin’ Stone”, “Jesus to a Child”, “Fastlove”. Στις ΗΠΑ είχε περισσότερα νο1, το “Faith”, “Father Figure”, “One More try”, “Monkey”, “Praying for Time” και το “Don’t let the sun..”.
Στις 14 Μαρτίου 2014 κυκλοφόρησε το τελευταίο άλμπουμ του με τίτλο Symphonica, το οποίο έκανε ντεμπούτο στην πρώτη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Κατά τη διάρκεια της 35ετούς καριέρας του, κέρδισε πολυάριθμα μουσικά βραβεία, συμπεριλαμβανομένων τριών βραβείων Brit, τεσσάρων MTV Video Music Awards, τριών Αμερικανικών Μουσικών Βραβείων και δύο βραβείων Γκράμι. Το 2004, η Ακαδημία Ραδιοφώνου ανακοίνωσε ότι ο Τζορτζ Μάικλ ήταν ο καλλιτέχνης του οποίου τα έργα παίχθηκαν περισσότερο στο βρετανικό ραδιόφωνο την περίοδο 1984-2004.

 

#Faith
Tο πρώτο στούντιο άλμπουμ του George Michael ήταν μια προσπάθεια αποσύνδεσής του από το παρελθόν του με τους Wham!. Έγραψε όλα τα τραγούδια, έπαιξε σχεδόν όλα τα όργανα, και έκανε παραγωγή σε όλα τα κομμάτια. Προσπάθησε να απευθυνθεί σε πιο ενήλικο κοινό, αλλά μάλλον το παράκανε: Το τραγούδι “I Want Your Sex” απαγορεύτηκε σε εκατοντάδες ραδιόφωνα, λόγω του… ενήλικου περιεχομένου του!

 

#Freedom
To άλμπουμ «Listen Without Prejudice vol1» που βγήκε το 1990 ήταν η ευκαιρία για τον George να πείσει τον κόσμο ότι δεν ήταν ένας απλός εμφανίσιμος ερμηνευτής αλλά και ένας σοβαρός τραγουδοποιός, ένας ολοκληρωμένος καλλιτέχνης.

Περιείχε το “Freedom ‘90”, ενα τραγούδι-διαμαρτυρία για την μουσική βιομηχανία, κυνικό απέναντι στην ως τότε πορεία του που άφηνε πίσω, και εισαγωγή σε έναν καινούριο George Michael. Πάραυτα, δεν εμφανίστηκε στο βίντεο του τραγουδιού, στο οποίο όμως εμφανίζονταν να τραγουδούν, κάποια από τα λαμπρότερα super models της εποχής.

 

#Older
To 1996, μετά από 4 χρόνια αποχής από την δισκογραφία, κυκλοφόρησε το άλμπουμ Older, ένα άλμπουμ σε ώριμο ήχο, με jazz, funky και soul ήχους. Περιείχε την μελαγχολική μπαλάντα ”Jesus to a Child” που ήταν αφιερωμένη –όπως και όλο το άλμπουμ του, στον φίλο του (και εραστή του όπως αργότερα αποκάλυψε) Anselmo Feleppa που πέθανε το 1993. Είχε όμως και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά soul funky τραγούδια των 90’s, το ανεβαστικό “Fastlove”.

 

Το 1998, ο Τζορτζ Μάικλ ανακοίνωσε ότι ήταν ομοφυλόφιλος μετά τη σύλληψή του στις 7 Απριλίου για άσεμνη συμπεριφορά σε δημόσια τουαλέτα με έναν… φίλο του, στο Λος Άντζελες. Τότε έβγαλε ένα τραγούδι που σατίριζε το όλο γεγονός, το Outside (= “Ας πάμε έξω, στη λιακάδα, το ξέρω ότι το θες αλλά δε μπορείς να πεις ναι”). Πριν το 1998 πάντως αρνιόταν να αποκαλύψει τις ερωτικές του προτιμήσεις λέγοντας πάντα «δεν έχει δικαίωμα ο κόσμος να ξέρει». Ένας λόγος παραπάνω ήταν ότι δεν ήθελε να το μάθει η μητέρα του, η οποία πέθανε το 1997.

Το 2006, συνελήφθη πρώτη φορά για κατοχή παράνομων ουσιών. Το 2010 παραδέχθηκε ότι οδηγούσε υπό την επήρεια ουσιών και καταδικάστηκε σε 8 εβδομάδες φυλάκισης, πρόστιμο και πενταετή απαγόρευση οδήγησης.
Το 2011, ο Τζορτζ Μάικλ παραλίγο να πεθάνει από πνευμονία και νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Βιέννης.

 

#Last Christmas
Ήταν απίστευτη η ειρωνεία της τύχης, ο George Michael να «φύγει» ανήμερα των Χριστουγέννων, καθώς ένα από τα πιο χιλιοπαιγμένα χριστουγεννιάτικα τραγούδια είναι δικό του.
To “Last Christmas” δεν ήταν ακριβώς χριστουγεννιάτικο τραγούδι. Απλώς περιείχε τη λέξη «Χριστούγεννα». Θα μπορούσε να λέει Last August ή Last Winter κλπ. Έχει να κάνει με μια σχέση με κακό τέλος.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις του τραγουδιού διατέθηκαν στον αγώνα κατά της πείνας στην Αιθιοπία. Το τραγούδι δεν κατάφερε να πάει στο νο1 της Μ.Βρετανίας καθώς είχε την «ατυχία» να βρεθεί πίσω από ένα άλλο τεράστιο φιλανθρωπικό τραγούδι, το “Do they know it’s Christmas”, που καρφώθηκε στο νο1 τον Δεκέμβρη του 1984. Πούλησε ωστόσο τόσο πολύ, που κατέχει τον τίτλο «του πιο εμπορικού τραγουδιού που δεν κατάφερε να πάει νο1»! Στο βίντεο του τραγουδιού ήταν η τελευταία φορά που ο George εμφανιζόταν χωρίς γένια! To έχουν διασκευάσει δεκάδες καλλιτέχνες, με πιο σημαντικούς τους Ashley Tisdale, Coldplay, Kim Wilde, Jimmy Eat World, The xx, Kylie Minogue, Carly Rae Jepsen, Taylor Swift.

good-news-logo

Credit: Good News Prime

Permanent link to this article: https://www.primeradio.gr/?p=5631