Birthday Special: Eddie Van Halen

Eddie Van Halen Eddie Van Halen (26 Ιανουαρίου 1955)

Κι όμως, ένας από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες του κόσμου στην αρχή έπαιζε πιάνο (και μετά ντραμς) Ο Eddie Van Halen είναι Αμερικανός μουσικός, τραγουδοποιός και παραγωγός. Γνωστός περισσότερο ως βασικός κιθαρίστας και συνιδρυτής της hard rock μπάντας Van Halen. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες, και από εκείνους με τη μεγάλη επιρροή στο χώρο της ροκ τον 20ο αιώνα. Το 2011, το περιοδικό Rolling Stone τον κατέταξε όγδοο στη λίστα με τους 100 μεγαλύτερους κιθαρίστες. Σε δημοσκόπηση του περιοδικού Guitar World το 2012 ήρθε πρώτος, με δεύτερο τον Brian May των Queen. Πάντως το πρώτο όργανο που έμαθε ήταν το πιάνο, ενώ πριν πιάσει κιθάρα, έπαιζε ντραμς. Το πραγματικό του όνομα είναι Edward Lodewijk Van Halen, και γεννήθηκε στην Ολλανδία. Το μεσαίο του όνομα, Λούντβιχ, του δόθηκε προς τιμή του Λούνβιχ Βαν Μπετόβεν. Ο Eddie κράτησε την παράδοση και ονόμασε τον γιο του Wolfgang Van Halen, για τον Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Ο πατέρας του ήταν μουσικός, έπαιζε κλαρινέτο, πιάνο, σαξόφωνο. Η πρώτη και μεγαλύτερη επιρροή του ήταν ο Eric Clapton, όταν έπαιζε στους Cream, αλλά το στυλ του το οφείλει μάλλον στον Jimmy Paige των Led Zeppelin.

Το συγκρότημα Van Halen δημιουργήθηκε στην Πασαντένα της Καλιφόρνια το 1972, από τον Eddie Van Halen, τον αδερφό του Alex Van Halen, τον μπασίστα Michael Anthony και τον David Lee Roth στα φωνητικά, μέχρι το 1985, οπότε και τον αντικατέστησαν με τον Sammy Hagar, τον οποίον τον αντικατέστησαν το 2996 με τον πρώην τραγουδιστή των Extreme, Gary Cherone μέχρι το 1999 οπότε το γκρουπ διαλύθηκε για λίγο. Το 2003 επέστρεψαν με τραγουδιστή τον πρώτο τους, τον Roth. Το 2007 αντικατέστησαν τον μπασίστα τους με τον γιο του Eddie. Στις αρχές της δεκαετίας του 80 ήταν ένα από τα πιο επιτυχημένα σχήματα της ροκ. Το άλμπουμ τους με τίτλο “1984” ήταν το πιο επιτυχημένο τους και το βασικό σινγκλ του, “Jump”, έγινε διεθνής επιτυχία και το μοναδικό τους νο1 στις ΗΠΑ. Άλλες επιτυχίες του γκρουπ, “Panama”, “I’ll Wait”.

Οι Van Halen είναι στη θέση νο19 στη λίστα με τους πιο εμπορικούς καλλιτέχνες στις ΗΠΑ. Έχουν πουλήσει πάνω από 55 εκατομμύρια άλμπουμ στις ΗΠΑ, πάνω από 80 σε ολόκληρο τον κόσμο. Μόνο αυτοί και άλλες 4 ροκ μπάντες έχουν καταφέρει ένα ξεχωριστό ρεκόρ, δυο άλμπουμ με πωλήσεις πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα στις ΗΠΑ. Είναι το όνομα με τα περισσότερα νο1 στον κατάλογο με τις Mainstream Rock επιτυχίες. Έχουν βγάλει 12 στούντιο άλμπουμ, 56 σινγκλ. 4 άλμπουμ έγιναν νο1, όλα μπήκαν στο τοπ10 των ΗΠΑ εκτός από το πρώτο που έφτασε μέχρι το νο19. O Eddie, γνωστός για την έντονη σκηνική παρουσία, χοροπηδούσε πάνω κάτω στη σκηνή. Αποτέλεσμα, εγχείριση αντικατάστασης γοφού το 1999. Είχε επίσης καρκίνο στο φάρυγγα και τη γλώσσα, που του κόστισε ένα κομμάτι της γλώσσας του. Πριν ονομαστούν Van Halen, λέγονταν Mammoth. Το άλλαξαν όταν έμαθαν ότι υπήρχε κι άλλο γκρουπ με αυτό το όνομα. Η ιδέα για το όνομα ήταν του τραγουδιστή Roth. Τα αδέρφια Van Halen δεν ήθελαν να ονομαστεί το γκρουπ με το όνομά τους. O Eddie Van Halen έπαιζε το κιθαριστικό σόλο στο Beat It του Michael Jackson. Δεν πληρώθηκε γι’αυτό, το έκανε σαν χάρη στον Michael.

lunch time

More@ https://www.facebook.com/thelunchtimeshow

Permanent link to this article: https://www.primeradio.gr/?p=4575