Birthday Special: Guy Man (Daft Punk)

Guy Man (8 Φεβρουαρίου 1974).  DaftPunk1

Από την Punk στην Dance, πώς προέκυψε το όνομα του γκρουπ, ο Γκι πίσω από το χάι-τεκ κράνος…  Ο Guy Man (προφέρεται Γκι Μαν) είναι Γάλλος μουσικός της ηλεκτρονικής μουσικής, γνωστός ως το 1/2 του επιτυχημένου dance δίδυμου Daft Punk. Λιγότερο γνωστό δικό του πρότζεκτ είναι και οι Le Knight Club. Το κανονικό του όνομα είναι Guillaume Emmanuel de Homem-Christo και γεννήθηκε στο Παρίσι. Έχει πορτογαλικές ρίζες, ο προπάππους του ήταν ο Πορτογάλος συγγραφέας Homem Cristo Filho. Ο Γκι γνώρισε τον Thomas Bangalter το 1987 όταν οι δυο τους πήγαιναν στο ίδιο Γυμνάσιο. Αρχικά, ο Bangalter και ο de Homem-Christo είχαν μια ροκ μπάντα με το όνομα Darlin’. Μαζί τους ήταν και ένας τρίτος, ο Laurent Brancowitz. Οι Darlin’ δεν άντεξαν πολύ και διαλύθηκαν σύντομα. O Brancowitz αργότερα έφτιαξε τους Phoenix. O Homem-Christo και ο Bangalter, το 1997 έφτιαξαν τους Daft Punk. Οι Daft Punk είναι ένα ντουέτο ηλεκτρονικής μουσικής που γνώρισε επιτυχία στα τέλη της δεκαετίας του 90, μια εποχή που το γαλλικό house γνώριζε μεγάλη απήχηση. Στον ήχο τους χρησιμοποιούν στοιχεία από διάφορα μουσικά είδη, όπως funk, techno, disco, rock, και synthpop. Το 1997 κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο άλμπουμ τους με τίτλο Homework. Έβγαλε τις χορευτικές επιτυχίες “Around the World”, “Burnin’, “Alive”. To 2001 ήρθε το άλμπουμ Discovery με τα hits “One More Time”, “Digital Love”, και “Harder, Better, Faster, Stronger”.

Το 2005 έβγαλαν το άλμπουμ Human After All που έβγαλε τα “Robot Rock” και “Technologic”. Ακολούθησε μια περιοδεία και ένα live άλμπουμ που κέρδισε το Γκράμι καλύτερου άλμπουμ χορευτικής μουσικής. Έγραψαν τη μουσική που ακουγόταν στην ταινία Tron: Legacy . Το 2013 έβγαλαν το άλμπουμ Random Access Memories και την παγκόσμια επιτυχία “Get Lucky” -έγινε τοπ10 σε 32 χώρες! Το άλμπουμ τους χάρισε 5 βραβεία Grammy συμπεριλαμβανομένων το βραβείο για άλμπουμ της χρονιάς και τραγούδι της χρονιάς για το “Get Lucky”. Οι Daft Punk είναι γνωστοί για τον ξεχωριστό ήχο τους αλλά και για την συνήθειά τους να εμφανίζονται μεταμφιεσμένοι, κυρίως φορώντας κράνη που παραπέμπουν σε ρομπότ. Τα κράνη τους είναι χάι-τεκ, εξοπλισμένα με γκάτζετ και λεντ, και κόστισαν 65000€. Σπάνια εμφανίζονται σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις. Έχουν βγάλει 4 στούντιο άλμπουμ, 2 λάιβ άλμπουμ, 1 συλλογή, 1 σάουντρακ, 3 άλμπουμ με remix, 22 σινγκλ. Ένα φεγγάρι, ο David Bowie πήρε τηλέφωνο στο στούντιο των Daft Punk για να τους ζητήσει να του ριμιξάρουν ένα τραγούδι του. Αρνήθηκαν ευγενικά.

Το όνομά τους το πήραν από μια κακή κριτική του περιοδικού Melody Maker που αφορούσε ένα τραγούδι τους όταν ακόμα είχαν το πρώτο συγκρότημά τους, τους Darlin’: “Ένα ανόητο σκληρό πανκ“ [“a daft punky thrash”]. Κάπου εκεί αποφάσισαν να διαλύσουν τους Darlin’ και να υιοθετήσουν τις λέξεις της κριτικής για ένα νέο ηλεκτρονικό σχήμα. Ο Thomas, το 1998, έκανε ένα πρότζεκτ με το όνομα Stardust. Αποτέλεσμα, μια μεγάλη χορευτική επιτυχία, το Music Sounds Better With You. Επίσης, το 2001, δημιούργησε το σχήμα Together και την επιτυχία So Much Love to Give.

Η πρώτη φορά που έπαιξαν ζωντανά μουσική και βγήκε λάιβ στην τηλεόραση ήταν στην απονομή των βραβείων Γκράμι το 2008, παρέα με τον Kanye West. Έπαιξαν μαζί το Stronger του Kanye, το οποίο ακουμπάει μουσικά στο χιτ “Harder, Better, Faster, Stronger” των Daft Punk. To 2006 έκαναν μια ταινία, το Electroma, που αφορούσε δυο ρομπότ που προσπαθούσαν να γίνουν άνθρωποι. Στην ταινία, δεν χρησιμοποίησαν δική τους μουσική. To 2011 η Coca-Cola κυκλοφόρησε τη Daft Coke, μια περιορισμένη έκδοση μπουκαλιών, σχεδιασμένη από τους ίδιους τους Daft Punk. Και ο Guy και ο Thomas έχουν από δυο παιδιά. Το περισσότερο χρόνο τους μένουν στο Λος Άντζελες. Σε δημοσκόπηση του περιοδικού Mixmag το 2013, το One More Time κατετάγη πρώτο στη λίστα με τα 50 κορυφαία χορευτικά τραγούδια όλων των εποχών. Την 5άδα συμπλήρωναν Tiesto, Prodigy, Underworld και Faithless.

lunch time

More@ https://www.facebook.com/thelunchtimeshow

Permanent link to this article: https://www.primeradio.gr/?p=4644