Birthday Special: Win Butler (Arcade Fire)

Win-ButlerEdwin Farnham “Win” Butler III (14 Απριλίου 1980)

Βασικός τραγουδιστής και συνθέτης των Arcade Fire.
Μπορεί το γκρουπ να έχει τη βάση του στον Καναδά, πάντως ο Butler γεννήθηκε στην Καλιφόρνια, μεγάλωσε στο Τέξας, ενώ πέρασε και κάποια χρόνια στο Μπουένος Αιρες.
Ο παππούς του, από την μεριά της μητέρας του, ήταν ο Alvino Rey, πρωτοπόρος κιθαρίστας της Τζαζ, με καριέρα που διήρκησε 8 δεκαετίες. Ωστόσο στον χώρο του θεάματος και της μουσικής ήταν και η γιαγιά του, και η μητέρα του.
Ο Butler ζει στον Καναδά από το 2000 και είναι παντρεμένος με την Regine από το 2003. Το 2015 ο Will Butler έγραψε ένα τραγούδι για την Ελλάδα με τίτλο «Clean Monday», δηλαδή «Καθαρά Δευτέρα», βασισμένο στην οικονομική κρίση της Ελλάδας και τις προστριβές με την Ευρωπαϊκή ένωση. O Butler δήλωσε στον Guardian: «Ποιος δεν στηρίζει την Ελληνική προσπάθεια;»
Λίγες μέρες μετά το θάνατο του David Bowie, οι Arcade Fire διοργάνωσαν μια μουσική παρέλαση στους δρομους της Νέας Ορλεάνης προς τιμήν του.

Οι Arcade Fire είναι ένα Καναδικό indie rock συγκρότημα από το Μόντρεαλ του Καναδά. Μέλη του γκρουπ είναι το αντρόγυνο Win Butler και Régine Chassagne, ο μικρός αδερφός του Win, Will Butler, και οι Richard Reed Parry, Tim Kingsbury και Jeremy Gara.
Το γκρουπ ιδρύθηκε το 2001, από τους φίλους και συμμαθητές Win Butler kai Josh Deu. Ήρθαν στην επιφάνεια με το ντεμπούτο άλμπουμ τους Funeral το 2004. Το δεύτερο στούντιο άλμπουμ τους, Neon Bible, τους χάρισε βραβεία Meteor Music Award και Juno Award. Το 2010 ήρθε το τρίτο άλμπουμ, The Suburbs, που τους χάρισε το Γκράμι για καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς και άλλα βραβεία. Το 2013, κυκλοφόρησαν το Reflektor, καθώς επίσης έγραψαν τη μουσική του φιλμ Her, για το οποίο ήταν υποψήφιοι για όσκαρ.

Εκτός από τα συνηθισμένα όργανα που συναντάμε σε ένα ροκ γκρουπ, κιθάρα/ντραμς/μπάσο/πιάνο, οι Arcade Fire έχουν συμπεριλάβει και βιολί, βιόλα, τσέλο, ξυλόφωνο, συνθεσάιζερ, ακορντεόν, μαντολίνο, άρπα, και άλλα.
Έχουν βγάλει 4 άλμπουμ, 21 σινγκλ. Τρία άλμπουμ τους έχουν γίνει νο1 στον Καναδά, τα δυο τελευταία έχουν γίνει νο1 και στις ΗΠΑ αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Επιτυχίες τους, τα “Reflektor”, “Ready to Start”, “Keep the Car Running”, “Afterlife”, “Rebellion (Lies)”.

lunch time

More@ https://www.facebook.com/thelunchtimeshow

Permanent link to this article: https://www.primeradio.gr/?p=4891