Birthday Special: Morrissey

morrisseyMorrissey (22 Μαΐου 1959)

Άγγλος τραγουδιστής, τραγουδοποιός και συγγραφέας. Ολόκληρο το όνομά του είναι Steven Patrick Morrissey.
Γνώρισε αρχικά μεγάλη επιτυχία ως ο στιχουργός και τραγουδιστής του ροκ συγκροτήματος The Smiths, που έδρασαν από το 1982 μέχρι το 1987. Μετά τη διάλυσή τους, ο Morrissey ξεκίνησε τη σόλο καριέρα του.
Πριν τους Smiths, πέρασε από δυο πανκ συγκροτήματα ως βασικός τραγουδιστής, τους The Nosebleeds και τους Slaughter & The Dogs, που γνώρισαν μέτρια επιτυχία. Κατοπιν, υπηρέτησε τη μουσική δημοσιογραφία, ενώ έγραψε και κάποια βιβλία σχετικά με μουσική και κινηματογράφο.
Μαζί με τον Johnny Marr ίδρυσε τους Smiths το 1982.
Προσέλκυσε την προσοχή του μουσικόφιλου κοινού με τους έξυπνους, πνευματώδεις στίχους του, ενώ φρόντισε να αποφύγει την αλαζονεία των ροκ σταρ, τα ναρκωτικά και το ευκαιριακό σεξ.
Το 1988, ο Morrissey ξεκίνησε την σόλο καριέρα του με το άλμπουμ Viva Hate. Πήγε πολύ καλά εμπορικά, όπως και το επόμενα, Bona Drag, Kill Uncle, Your Arsenal, και Vauxhall and I. Έβγαλαν αρκετά νο1. Στα μέσα των 90’s εγκατέλειψε τη Βρετανία, και εγκαταστάθηκε στο Λος Αντζελες. Ακολούθησαν τα άλμπουμ Southpaw Grammar και Maladjusted, που επίσης εμφανίστηκαν στα τσαρτς αλλά με μικρότερη επιτυχία. Μετά από ένα 6ετές διάλειμμα, επέστρεψε στη μουσική το 2004, με το άλμπουμ You Are the Quarry. Από τη νέα του βάση, την Ιταλία, έβγαλε άλλα 3 άλμπουμ, ( Ringleader of the Tormentors, Years of Refusal, και World Peace Is None of Your Business. Συνολικά έχει κυκλοφορήσει 10 σόλο στούντιο άλμπουμ, 11 συλλογές, 49 σινγκλ.

Τοπ10 επιτυχίες του είναι τα: Suedhead, Every day is like Sunday, “The Last of the Famous International Playboys”, “Interesting Drug”, “The More You Ignore Me, the Closer I Get”, “Irish Blood, English Heart”, “First of the Gang to Die”, “Let Me Kiss You”, “I Have Forgiven Jesus”, You have killed me. Το 2013 κυκλοφόρησε την αυτοβιογραφία του και το 2015 το πρώτο του μυθιστόρημα.
Θεωρείται από τους πιο σημαντικούς εμπνευστές του indie rock και της britpop σκηνής. Επίσης ένας από τους μεγαλύτερους στιχουργούς της βρετανικής ιστορίας, και οι στίχοι του γίνονται συχνά αντικείμενο ακαδημαϊκής μελέτης. Το ασαφές σεξουαλικό του προφίλ, έχει προκαλέσει φήμες ότι είναι γκέι. Ωστόσο ο Morrissey είναι παντρεμένος με τον νεανικό του έρωτα, την Άντζι και έχουν μια κόρη και ένα γιο. Εξάλλου εκείνος προτιμούσε να ασχολείται με τις ιδέες που υποστήριζε και που είχαν περισσότερη σημασία για εκείνον, όπως τα δικαιώματα των ζώων, πολιτικά και κοινωνικά θέματα. Είναι φανατικός χορτοφάγος.

Οι “The Smiths” ιδρύθηκαν στο Μάντσεστερ το 1982. Μέλη ήταν ο Morrissey, ο κιθαρίστας και συνιδρυτής Johnny Marr, ο μπασίστας Andy Rourke και ο ντράμερ Mike Joyce.
Θεωρούνται ως το πιο σημαντικό συγκρότημα της βρετανικής εναλλακτικής ροκ.
Έβγαλαν 4 άλμπουμ που μπήκαν ολα στο τοπ5 του Ηνωμένου Βασιλείου, 10 συλλογές, 20 σινγκλ.
Επιτυχίες τους:”What Difference Does It Make?”, “Heaven know i’m miserable now”, “panic”, “ask”, “How soon is now?”, “Shoplifters of the World Unite”, “Sheila Take a Bow”, “Girlfriend in a Coma”, “This Charming Man”…

Επέλεξαν το όνομα Smiths διότι είναι το πιο απλό και συνηθισμένο όνομα. Υπολογίζεται ότι πάνω από 500 χιλιάδες Βρετανοί λέγονται Smith, και πάνω από 2.300.000 Αμερικανοί.
Κανένας από το γκρουπ δεν λέγεται Smith.
Όλα τα μέλη των Smiths μεγάλωσαν στο Μάντσεστερ, ωστόσο όλοι έχουν ιρλανδική καταγωγή. Ο Morrissey είχε δηλώσει πως οι Smiths είναι πιο Ιρλανδοί κι από τους U2!
Διαλύθηκαν το 1987.

lunch time

More@ https://www.facebook.com/thelunchtimeshow

Permanent link to this article: https://www.primeradio.gr/?p=5054