Dolores O’Riordan (1971 – 2018)

Με αφορμή τον αναπάντεχο θάνατο της Dolores O’Riordan στα 46 της, τραγουδίστριας των Cranberries, μητέρας τριών παιδιών, θυμόμαστε το τραγούδι κατά του πολέμου που έγραψε όταν ήταν 22 χρονών και την ιστορία που το συνοδεύει.

Το “Zombie” είναι ένα τραγούδι διαμαρτυρίας των Ιρλανδών Cranberries.Το κομμάτι γράφτηκε εξολοκλήρου από την Ντολόρες, η οποία εμπνεύστηκε από ένα τραγικό συμβάν που διαδραματίστηκε στις 20 Μαρτίου 1993:

Δυο βόμβες που τοποθέτησε ο IRA στο Γουόρινγκτον, λίγο έξω από το Λίβερπουλ είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο δυο νεαρών αγοριών, 3 και 12 ετών. Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός μαχόταν για την απελευθέρωση της Β.Ιρλανδίας από τη Μ.Βρετανία και κατηγόρησε τη βρετανική κυβέρνηση για τους δυο θανάτους, καθώς δεν ενέργησε για την εκκένωση της περιοχής, παρόλο που είχε υπάρξει προειδοποίηση.
Η Ντολόρες, συγκλονισμένη από το γεγονός, αλλά και από το διαιωνιζόμενο μίσος έγραψε τους στίχους και το συγκρότημα άρχισε να τραγουδά το κομμάτι σε κάθε συναυλία του για να διαμαρτυρηθεί για την αδυναμία των δυο πλευρών να βρεθεί μια λύση και να σταματήσουν οι εχθροπραξίες που φαίνονταν σαν να διαρκούν αιώνες (υπάρχει ο στίχος που αναφέρει “It’s the same old theme since 1916”).
Το βίντεο σκηνοθέτησε ο Samuel Bayer (βλ. Smells like teen spirit -Nirvana). Στις σκηνές οι στρατιώτες είναι πραγματικοί Βρετανοί στρατιώτες που δρούσαν στο Μπέλφαστ, και τα παιδιά επίσης κάτοικοι της περιοχής. H Dolores εμφανίζεται βαμμένη με χρυσό χρώμα, δίπλα σε ένα σταυρό, μια ιδέα δική της για να τονίσει τον πόνο που έχει προκληθεί.
«With their tanks and their bombs … And their bombs and their guns … In your head in your head they are crying»

Λίγες εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού, στις 31 Αυγούστου 1994, ο IRA προχώρησε σε κατάπαυση του πυρός, μετά από 25 χρόνια δράσης. Πολλοί πίστεψαν ότι έγινε χάρη στο Zombie. (Σαφώς, απλώς η κυκλοφορία του τραγουδιού συνέπεσε με την έναρξη πολιτικών διαλόγων για εξεύρεση λύσης).
Έγινε νο1 σε Αυστραλία, Βέλγιο, Γαλλία, Δανία, Γερμανία και μπήκε στο τοπ10 πολλών χωρών.
To 2017, στον δίσκο τους Something Else, το κομμάτι επανακυκλοφόρησε σε ακουστική εκτέλεση.

[Πολλοί συνδέουν το αντιπολεμικό μήνυμα του τραγουδιού με τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία εκείνων των χρόνων. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει σχέση με την πηγή έμπνευσης της Ντολόρες, αν και, το Zombie θα ήταν κάλλιστα ο ύμνος διαμαρτυρίας κατά οποιασδήποτε πράξης πολέμου κυρίως όταν θύματα είναι αθώα παιδιά.]

Another head hangs lowly
Child is slowly taken
And if violence causes the silence
Who are we mistaking

 

Credit:Γιωργος Ρουσσος

Permanent link to this article: https://www.primeradio.gr/?p=6383