Birthday Special: Benny Andersson

benny 01Happy Birthday Benny Andersson (16 Δεκεμβρίου 1946)

Ο Σουηδός παραγωγός, μουσικός, συνθέτης Göran Bror “Benny” Andersson γεννήθηκε στις 16 Δεκέμβρη 1946. Είναι περισσότερο γνωστός από τη συμμετοχή του στο συγκρότημα των ABBA (1972–1982), αλλά ως συνθέτης του μιούζικαλ Mamma Mia! (μαζί με τον φίλο του από τους ABBA Björn.
Ο πατέρας του και ο παππούς του έπαιζαν ακορντεόν. Ήταν και το πρώτο όργανο που έμαθε να παίζει ο Benny. Αργότερα έμαθε μόνος του να παίζει πιάνο.

Οι δυο πρώτοι δίσκοι που αγόρασε ήταν “Du Bist Musik” από την Ιταλίδα τραγουδίστρια και ηθοποιό Caterina Valente και το Jailhouse Rock του Elvis.

Γνωρίστηκε με τον Björn το 1966 και μαζί ξεκίνησαν να γράφουν τραγούδια. Λίγο αργότερα οι δυο φίλοι γνώρισαν τις Anni-Frid Lyngstad και την Agnetha Fältskog. Ο Benny παντρεύτηκε την Anni και ο Bjorn την Agnetha. Κατόπιν, όλοι μαζί έφτιαξαν ένα μουσικό συγκρότημα, τους ABBA. Οι δυο γάμοι δεν άντεξαν πολύ, κάτω από το βάρος και της διασημότητας. Οι μεν χώρισαν το 1981, οι δε το 1979.
Οι ABBA έγιναν ένα από τα πιο εμπορικά ονόματα στην ιστορία της ποπ, κατακτώντας την κορυφή των τσαρτς σε όλο τον κόσμο, από το 1975 έως το 1982.

Έγιναν ευρέως γνωστοί μετά την νίκη τους στη Eurovision του 1974, δίνοντας στη Σουηδία την πρώτη της νίκη. Είναι και το πιο επιτυχημένο σχήμα που έχει λάβει μέρος στο διαγωνισμό.
Έχουν πουλήσει πάνω από 370 εκατομμύρια άλμπουμ και σινγκλ σε όλο τον κόσμο. Είναι το δεύτερο πιο εμπορικό συγκρότημα όλων των εποχών, μετά τους Beatles.
Ήταν το πρώτο γκρουπ που ενώ δεν προερχόταν από αγγλόφωνη χώρα, απέκτησε επαναλαμβανόμενη επιτυχία σε αγγλόφωνες χώρες όπως το Ην. Βασίλειο, οι ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία. Επειδή γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και στη Λατινική Αμερική, ηχογράφησαν αρκετά τραγούδια τους και στα ισπανικά.
Το όνομα ABBA προέκυψε από τα αρχικά των ονομάτων τους -Anni, Benny, Bjorn, Agnetha.
Το γκρουπ διαλύθηκε το 1982. Ο Andersson συνέχισε να γράφει μουσική.
Όσο οι ABBA ήταν ενεργοί, το μοναδικό brand που έβγαζε περισσότερα λεφτά ήταν η Volvo!
O Benny και ο Bjorn έχουν επίσης γράψει τα επιτυχημένα μιούζικαλ Chess και Kristina from Duvemåla. To τελευταίο θεωρείται στη Σουηδία ένα από τα καλύτερα μιούζικαλ όλων των εποχών.

lunch time

More@ https://www.facebook.com/thelunchtimeshow

Permanent link to this article: https://www.primeradio.gr/?p=4411