Birthday Special: Billy Idol

billyidol-billyidolHappy Birthday Billy Idol (30 Νοεμβρίου 1955)
Πώς πήρε το όνομά του, τι ήταν η Εισβολή στην οποία συμμετείχε, ο χορτοφάγος αλλά λάτρης του δέρματος?

Ο William Michael Albert Broad, κατά κόσμο Billy Idol, γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου του 1955 στο Stanmore της Αγγλίας. Ξεκίνησε την καριέρα του σαν κιθαρίστας.
Ο Billy Idol γνώρισε τις πρώτες του επιτυχίες με μια μπάντα πανκ, τους “Generation X” στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Μετά την διάλυση του συγκροτήματος, το 1981 ο Μπίλι πάει στην Αμερική όπου ξεκινά την σόλο καριέρα του.

Ξεκίνησε με το cd single “Don’t Stop” που περιείχε συνολικά 4 τραγούδια ανάμεσά τους το “Dancing with myself” των Generation X. Ένα χρόνο μετά, κυκλοφορεί το πρώτο του ολοκληρωμένο προσωπικό άλμπουμ με τίτλο “Billy Idol”. Το 1983 κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ «Rebel Yell», το οποίο έγινε δυο φορές πλατινένιο και του έδωσε το πρώτο του βραβείο Grammy για την καλύτερη αντρική ροκ ερμηνεία. Ακολούθησαν το «Whiplash Smile» το 1986 και το «Сharmed Life». Το 1993 ο Billy Idol αποστασιοποιείται από την ροκ μουσική και ξεκινάει να πειραματίζεται με την ηλεκτρονική μουσική, ηχογραφώντας το άλμπουμ «Cyberpunk». Ήταν από τα πρώτα μουσικά άλμπουμ που ανέγραφαν την ηλεκτρονική διεύθυνση του καλλιτέχνη (idol@well.sf.ca.us, ισχύει ακόμα). Σπέσιαλ έκδοση του άλμπουμ είχε σαν δώρο δισκέτα floppy που περιείχε screen saver για υπολογιστή!

Έκανε 12 χρόνια να ξαναβγάλει άλμπουμ, το Devil’s playground ήρθε το 2005.
Έχει βγάλει και ένα χριστουγεννιάτικο άλμπουμ, το Happy Holidays, το 2006.
Το 2014 έβγαλε το 8ο άλμπουμ του Kings & Queens of the Underground, και την αυτοβιογραφία του “Dancing with myself”.
Μεγάλες επιτυχίες του: <<Hot in the city>>, «White Wedding», «Dancing with myself», «To Be A Lover», «Sweet Sixteen», <<Rebel Yell>>, <<Eyes Without a Face>>, «Don’t need a gun» (το σάουντρακ στην ταινία “Lethal Weapon”), <<Cradle of Love>>, «Speed» (soundtrack της ταινίας “SPEED”). To <<Mony Mony>>, στην live εκτέλεση του 1988, διασκευή στο τραγούδι των Tommy James and the Shondells είναι το μοναδικό του νο1 στις ΗΠΑ.

Είναι χορτοφάγος. Δεν τρώει κρέας. Αλλά φοράει δερμάτινα παντελόνια. Στην περιοδεία του 1983-84 είχε μαζί του μόνο δύο δερμάτινα παντελόνια, το ένα το φορούσε και το άλλο στέγνωνε. Μετά το στέγνωμα το δέρμα έμπαινε και γινόταν όλο και δυσκολότερο να τα φορέσει!
Στο βίντεο του Cradle Of Life εμφανίζεται μόνο από τη μέση και πάνω, επειδή λίγο πριν είχε ένα ατύχημα με τη μοτοσικλέτα και χτύπησε άσχημα το πόδι του. Από τύχη δεν το έχασε.
Έχει παίξει στις ταινίες «Doors» και “Wedding Singer».
Στις 18 Ιουνίου 2010, ο Billy Idol και οι “The Stranglers” πραγματοποίησαν μια μοναδική συναυλία στη χώρα μας.

Το καλλιτεχνικό του όνομα προέκυψε από έναν μαθητικό έλεγχο στον οποίο ο καθηγητής έγραφε ότι ο Γουίλιαμ είναι ένας οκνηρός μαθητής: “Idle”. Στην αρχή Μπίλι ήθελε να κρατήσει αυτό το όνομα, αλλά το μετάνιωσε επειδή δεν ήθελε να τον συνδέουν με τον κωμικό ηθοποιό και τραγουδιστή Eric Idle των Monty Python. Έτσι κράτησε τον ήχο του ονόματος αλλά άλλαξε την ορθογραφία.

Ανήκει στη λεγόμενη 2η Βρετανική Εισβολή στις ΗΠΑ. Αφορά καλλιτέχνες από την Αγγλία που έγιναν δημοφιλείς στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, από το καλοκαιρι του 1982 μέχρι και το καλοκαίρι του 1986. Καταλυτικό ρόλο έπαιξε το MTV. Άλλοι καλλιτέχνες της 2nd British Invasion ήταν οι Dire Straits, Police, Elvis Costello, Sniff n the Tears, Pretenders, A Flock of Seagulls, Duran Duran, Human League κ.α. Η πρώτη Εισβολή ήταν στα 60s με τους Beatles, τους Rolling Stones, τους Animals, τους Kings κλπ.

lunch time

More@ https://www.facebook.com/thelunchtimeshow

 

 

Permanent link to this article: https://www.primeradio.gr/?p=4345