Birthday Special: Nelly Furtado

 

nelly_furtado squareHappy Birthday Nelly Furtado (2 Δεκεμβρίου 1978)


Η Καναδο-πορτογαλέζα που κέρδισε γκράμι για ισπανόφωνο δίσκο, από ποια αθλήτρια πήρε το όνομά της, και από ποιο νησί πήρε το όνομά της η κόρη της…

Η Nelly Furtado γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1978 στην Βικτωρία της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά. Η καταγωγή της πάντως είναι πορτογαλική. Οι γονείς της γεννήθηκαν στο Σάο Μιγκέλ στις Αζόρες και μετανάστευσαν στον Καναδά τη δεκαετία του ’60.
Έχει πουλήσει 20 εκατομμύρια αντίτυπα άλμπουμ παγκοσμίως και άλλα τόσα singles.
Η Furtado έγινε γνωστή το 2000 όταν κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ Whoa, Nelly!, το οποίο συμπεριλάμβανε το βραβευμένο με Grammy τραγούδι “I’m Like a Bird”, το “Turn off the Light” και “…On the Radio (Remember the Days)”

To 2003 κυκλοφόρησε το δεύτερο και λιγότερο επιτυχημένο άλμπουμ Folklore αλλά το 2006 επέστρεψε στην κορυφή με το άλμπουμ Loose που περιείχε τις επιτυχίες “Promiscuous”, “Maneater”, “All Good Things (Come to an End)” και “Say It Right”. Το 2009 κυκλοφόρησε το πρώτο της ισπανόφωνο άλμπουμ με τίτλο Mi Plan, για το οποίο κέρδισε το βραβείο Latin Grammy Καλύτερου Ποπ Άλμπουμ. Το 2010 κυκλοφόρησε το πρώτο best of άλμπουμ με τίτλο The Best of Nelly Furtado.
Το The Spirit Indestructible κυκλοφόρησε το 2012.

Στην ηλικία των τεσσάρων ξεκίνησε να τραγουδά και στα εννιά της έμαθε να παίζει μουσικά όργανα όπως τρομπόνι και γιουκαλέλι και αργότερα κιθάρα και πλήκτρα. Όταν έγινε 12 ξεκίνησε να γράφει στίχους και μουσική και σαν έφηβη ήταν μέλος μιας πορτογαλικής μπάντας.
Έχει συνεργαστεί με τον Κολομβιανό τραγουδιστή Juanes στο τραγούδι “Fotografia” και με το συγκρότημα Swollen Members στο τραγούδι “Breathe”, έκανε τα φωνητικά στο τραγούδι “The Harder They Come” του Paul Oakenfold. Με τον Justin Timberlake συμμετείχαν στο τραγούδι του Timbaland “Give It to Me”. Με τον James Morrison τραγούδησαν το “Broken Strings”

Το τελευταίο κομμάτι του άλμπουμ “Folklore”, “Childhood Dreams” είναι αφιερωμένο στην κόρη της, Νεβίς που γεννήθηκε την ίδια χρονιά που βγήκε το άλμπουμ.
Επίσης. το άλμπουμ Folklore περιέχει το τραγούδι “Força” που ήταν το επίσημο τραγούδι του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 2004. Περιείχε και τα hits “Powerless (Say What You Want” και “Try”

Το Loose είναι το πιο επιτυχημένο άλμπουμ της καριέρας της μέχρι σήμερα. Ήταν το πιο εμπορικό άλμπουμ του 2006-2007. Έφτασε στην 1η θέση στον Καναδά και στην Αμερική αλλά και σε πολλές χώρες παγκοσμίως. Περιείχε το πρώτο της νο1 στις Ηνωμένες Πολιτείες “Promiscuous”, το πρώτο της νο1 στο Ηνωμένο Βασίλειο “Maneater”, το “Say It Right” που είναι το πιο επιτυχημένο της παγκοσμίως (νο1 σε Ευρώπη και Αμερική) και το “All Good Things (Come to an End)”.
Το 2009 η Φουρτάντο κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ στα ισπανικά. Πρώτο single ήταν το “Manos Al Aire” (τα χέρια στον αέρα). Έγινε πλατινένιο στην Αμερική και κέρδισε και το βραβείο Latin Grammy για το Καλύτερο Ποπ Άλμπουμ. Η Νέλι είναι η πρώτη Καναδή τραγουδίστρια που κερδίζει το συγκεκριμένο βραβείο.

Το 2012 έβγαλε το The Spirit Indestructible
Το όνομά της το οφείλει στην σοβιετική αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής Νέλι Κιμ (Nellie Vladimirovna Kim).
Το όνομα της κόρης της, Nevis, προέρχεται από το νησί Νέβις της Καραϊβικής.
Έχει δύο αδέρφια τους Μάικλ Άντονι και Λίζα Αν.
Μιλάει αγγλικά, ισπανικά, πορτογαλικά και ινδικά.

lunch time

More@ https://www.facebook.com/thelunchtimeshow

Permanent link to this article: https://www.primeradio.gr/?p=4360