Birthday Special: Elvis Presley

imageElvis Aaron Presley (8 Ιανουαρίου 1935)

στο Τουπέλο του Μισισίπι (απεβίωσε στις 16 Αυγούστου 1977).

Γνωστός και με το προσωνύμιο “Βασιλιάς της Ροκ εν Ρολ” και “Βασιλιάς” (“The King”), ήταν τραγουδιστής, μουσικός και ηθοποιός. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες των τελευταίων 60 ετών.

Ξεκίνησε τραγουδώντας μουσική rockabilly, rhythm ‘n’ blues [R&B], gospel και country. O συνδυασμός όλων αυτών τoν οδήγησε προς τo Rock ‘n’ Roll. Επιτυχία γνώρισε όμως και με μπαλάντες αλλά και με κομμάτια κάντρι, μπλουζ, κάποιες φορές και τζαζ. Μπορούσε να ερμηνεύσει πολλά είδη μουσικής, πάντα με την ίδια επιτυχία, χάρη στην ευέλικτη φωνή του.

Ο Elvis, από το 1954 ως το 1977, κυκλοφόρησε 75 άλμπουμ, 107 τραγούδια σε μορφή σινγκλ, 30 EP. Υπολογίζεται πως μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί πάνω από 1 δισεκατομμύριο αντίτυπα παγκοσμίως, περισσότερα από κάθε άλλο καλλιτέχνη.
Μετά το θάνατό του έχουν κυκλοφορήσει 90 συλλογές με τραγούδια του. Στην τελευταία, τον συνοδεύει, χάρη στην τεχνολογία, η Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου.

Τιμήθηκε με 14 υποψηφιότητες για βραβείο Γκράμι, εκ των οποίων τρεις φορές ήταν νικητής. Στην ηλικία των 36 ετών τιμήθηκε με το Grammy Lifetime Achievement Award για το σύνολο της καριέρας του.

Εκτός από την καριέρα του στη μουσική, ο Πρίσλεϊ εμφανίστηκε και σε 33 κινηματογραφικές ταινίες.

Πέθανε πρόωρα το 1977 σε ηλικία 42 ετών από καρδιακή αρρυθμία, κυρίως λόγω της κακής διατροφής, των εξαντλητικών ωραρίων αλλά και των φαρμάκων που χρησιμοποιούσε σε μεγάλες ποσότητες. Παρόλα αυτά, μετά το θάνατο του, υπήρξε σύγχυση, ακόμη και φημολογία πως ο Πρίσλεϊ ζει έως και σήμερα.

Είχε έναν δίδυμο αδερφό τον Jesse ο οποίος πέθανε στη γέννα. Δεν απέκτησε άλλα αδέρφια.

Λάτρευε το σάντουιτς με φυστικοβούτυρο και μπανάνα. Γενικά του άρεσαν τα λιπαρά φαγητά.

Πήγε φαντάρος για 2 χρόνια.

Γνώρισε την Πρισίλα το 1959. Εκείνος ήταν 24. Εκείνη 14. Την παντρεύτηκε μετά από 8 χρόνια, 1η Μαΐου 1967. Η κόρη τους Lisa-Marie γεννήθηκε ακριβώς 9 μήνες μετά!

Έγινε γραμματόσημο και παραμένει μέχρι τώρα το πιο μοσχοπουλημένο αναμνηστικό γραμματόσημο στις ΗΠΑ.

Πριν γίνει τραγουδιστής είχε εργαστεί ως φορτηγατζής και ταξιθέτης θεάτρου.

Από το 1961 ως το 1969 δεν εμφανίστηκε σε ζωντανό κοινό ούτε μια φορά. Από το 1969 έως το 1976 εμφανίστηκε στο Λας Βέγκας πάνω από 800 φορές!

Έχει εμφανιστεί μια φορά σε διαφημιστικό. Στο ραδιόφωνο, διαφημίζοντας ντόνατς. Πριν γίνει γνωστός φυσικά.

Στο σχολείο είχε πάρει “Γ” στο μάθημα της μουσικής!

Το Jailhouse Rock ήταν το πρώτο κομμάτι που γυρίστηκε σε βίντεοκλιπ.

Ο προσωπικός του γιατρός ήταν ελληνικής καταγωγής και ονομαζόταν George C.Nichopoulos.

To τελευταίο τραγούδι που τραγούδησε ήταν το “Can’t help falling in Love”στην Indianapolis 26 Ιουνίου του ’77. Πέθανε τον Αύγουστο του ίδιου έτους μέσα στην τουαλέτα του.

lunch time

More@ https://www.facebook.com/thelunchtimeshow

Permanent link to this article: https://www.primeradio.gr/?p=4435