Birthday Special: Shirley Bassey

shirlley 300x300Shirley Veronica Bassey (8 Ιανουαρίου 1937)

Γεννήθηκε στο Κάρντιφ της Ουαλίας, η τραγουδίστρια με την ιδιαίτερη φωνή που το όνομά της είναι συνυφασμένο με τον James Bond, αφού έχει ερμηνεύεσει τραγούδια σε τρεις ταινίες του διάσημου πράκτορα.

Είναι η πρώτη καλλιτέχνης στα χρονικά που τραγούδησε για τρεις ταινίες της συγκεκριμένης σειράς, στα έργα “Goldfinger”, “Diamonds are for ever” και “Moonraker”.

Από πατέρα Νιγηριανό και μητέρα Αγγλίδα, (ήταν το έβδομο παιδί τους) η Σίρλεϊ αναγκάσθηκε να εργασθεί από πολύ μικρή (14 ετών) σε ένα εργοστάσιο που παρήγαγε λουκάνικα. Τότε συνήθιζε να τραγουδάει ενώ δούλευε και αυτό την έβαλε αρκετές φορές σε μπελάδες γιατί σταματούσαν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι και την άκουγαν.

Το 1951 πρώτο-παρουσιάσθηκε στη μουσική σκηνή και πέντε χρόνια αργότερα (1956), ήρθε το πρώτο της σινγκλ, με τίτλο “Burn my candle”. Έχει εκδώσει πάνω από 40 studio και live albums και έχει πουλήσει πάνω από 135 εκατομμύρια αντίτυπα.

Για τις υπηρεσίες της στον χώρο της διασκέδασης η Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ έδωσε τον τίτλο της “Dame” στην Shirley Bassey στις 31 Δεκεμβρίου του 1999 ενώ έχει λάβει και την ύψιστη διάκριση της Γαλλίας «Legion d’Honneur».

Οι περισσότερες επιτυχίες που γνώρισε ήταν τη δεκαετία του ’60. Ωστόσο επανήλθε στα 90s με απρόσμενες συνεργασίες στο χώρο της χορευτικής μουσικής.

Η Μπάσεϊ παντρεύτηκε δυο φορές. Απέκτησε δυο κόρες, άγνωστο με ποιον, την Σάρον (1954) και τη Σαμάνθα (1963). Ο πρώτος της σύζυγος, ο Kenneth Hume ομοφυλόφιλος παραγωγός ταινιών, υποστήριζε ότι η Σάρον ήταν καρπός του παράνομου έρωτα της Σίρλεϊ με τον ηθοποιό Peter Finch. Και τις δυο κόρες υιοθέτησε ο 2ος σύζυγος της Σίρλεϊ, Sergio Novak, μάνατζερ ξενοδοχείου, που από το γάμο τους και μετά, έχει αναλάβει μάνατζερ της τραγουδίστριας.
Στα 1971 η Μπάσεϊ υιοθέτησε το γιο μιας ανιψιάς της, ονόματι Μαρκ. Ο τελευταίος εξέδωσε αργότερα ένα βιβλίο σχετικά με την ερωτική της ζωή, με αφορμή οι σχέσεις τους να κλονισθούν σημαντικά. Η Μπάσεϊ έχει αποκτήσει και 5 εγγόνια.
Τα τελευταία χρόνια ζει στο Μόντε Κάρλο.

lunch time

More@ https://www.facebook.com/thelunchtimeshow

Permanent link to this article: https://www.primeradio.gr/?p=4450