Birthday Special: Dave Gahan

Dave GahanDave Gahan (9 Μαΐου 1962)

Το επτάψυχο κακό παιδί της ροκ, η ελληνίδα σύζυγος, οι Depeche Mode και πώς εμπνεύστηκε το όνομά τους.

Ο Dave Gahan έιναι Άγγλος τραγουδιστής και τραγουδοποιός, γνωστός ως ο βαρίτονος βασικός τραγουδιστής και φρόντμαν των Depeche Mode.

Αν και τα περισσότερα τραγούδια των Depeche Mode τα έχει γράψει ο Martin Gore, και ο Dave έχει συνεισφέρει στη συγγραφή πολλών κομματιών του γκρουπ, κυρίως στις πιο πρόσφατες δουλειές τους.
Το περιοδικό Q τον έχει συμπεριλάβει στους 100 μεγαλύτερους τραγουδιστές (νο73) και στους 100 μεγαλύτερους φρόντμαν (νο27).

To επώνυμό του το έχει πάρει από τον 2ο σύζυγο της μητέρας του, αφού εκείνη χώρισε με τον βιολογικό του πατέρα όταν ο Dave ήταν μόλις 6 μηνών, και παντρεύτηκε δυο χρόνια μετά τον Jack Gahan. Ο Dave έχει μια αδερφή από τον πρώτο γάμο της μητέρας του και δυο αδερφούς από τον δεύτερο. Έμαθε για τον βιολογικό του πατέρα, στην ηλικία των 10, όταν ο θετός του πατέρας πέθανε.
Πριν ασχοληθεί με τη μουσική δοκίμασε πάνω από 20 διαφορετικά επαγγέλματα.

Γνώρισε τους Martin Gore, Andy Fletcher και Vince Clark το 1980, όταν οι τρεις φίλοι είχαν μια μπάντα με το όνομα Composition of Sound. Ο Dave ανέλαβε ως τραγουδιστής, όταν τον ακουσαν να ερμηνεύει ένα τραγούδι του David Bowie, το “Heroes”. Ο ίδιος πρότεινε ένα νέο όνομα για την μπάντα: Depeche Mode (έμπνευση στάθηκε το ομώνυμο γαλλικό περιοδικό μόδας).
Πέρα από τη δισκογραφία με τους DM, έχει εκδόσει και δυο προσωπικά άλμπουμ, το 2003 και το 2007.
O Dave έχει επίσης προσφέρει στίχους αλλά και τη φωνή του στο ηλεκτρονικό ντουέτο Soulsavers, σε δυο αλμπουμ τους.

Είναι γνωστός και ως επτάψυχη γάτα (9ψυχη όπως λένε οι Άγγλοι). Έχει γλυτώσει από του Χάρου τα δόντια τουλάσχιστον 4 φορές: Το 1993 έπαθε καρδιακή προσβολή, το 1995 επιχείρησε να αυτοκτονήσει, το 1996 παραλίγο να χάσει τη ζωή του μετά από χρήση κοκαΐνης και ηρωΐνης (μετά από αυτό, αποφάσισε να μπει σε κέντρο αποτοξίνωσης), το 2009 λιποθύμησε στα παρασκήνια (στη συναυλία τους στην Αθήνα) και κατόπιν του αφαιρέθηκε όγκος από την ουροδόχο κύστη!

Υπήρξε πολύ ζωηρός ως έφηβος, κακό ροκ παιδί ως ενήλικας, η προσωποποίηση του τριπτύχου Sex, Drugs, Rock’n’Roll, επιδιδόμενος σε ατελείωτα όργια στα παρασκήνια των συναυλιών του γκρουπ, αλλά τώρα έχει ηρεμήσει:

Έχει παντρευτεί την Jennifer Sklias που έχει ελληνική καταγωγή, και ρίζες από τη Σπάρτη. Την θεωρεί φύλακα άγγελό του και για χάρη της έγινε Χριστιανός Ορθόδοξος ενώ παντρεύτηκαν σε ορθόδοξο ναό.
Οι Depeche Mode θεωρούνται πρωτοπόροι του New Wave και της Synthpop. Δεν επαναπαύθηκαν ποτέ, επί 30 χρόνια συνεχώς αναζητούσαν νέες μουσικές κατευθύνσεις.
Έχουν εκδόσει 13 στούντιο άλμπουμ, 6 live άλμπουμ, 10 συλλογές, 2 άλμπουμ με ριμίξ, 53 σινγκλ. Έχουν πουλήσει πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως.
Είδαν 48 τραγούδια τους να μπαίνουν στο Singles Chart του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δυο άλμπουμ τους έχουν γίνει νο1 στη χώρ τους, το Ultra (1997) και το Songs of Faith and Devotion (1993) το οποίο έγινε νο1 και στις ΗΠΑ. Η χώρα στην οποία άγγιξαν τις περισσότερες φορές κορυφή με άλμπουμ τους είναι η Γερμανία: 6 στούντιο άλμπουμ και ένα λάιβ άλμπουμ των DM έχουν γίνει νο1.
Στην Αγγλία δεν έχουν κατακτήσει την κορυφή του singles chart, πάντως 14 τραγούδια τους έχουν γίνει top10.
Ο Vince Clark έφυγε από το γκρουπ το 1981, λίγο μετά το ντεμπούτο άλμπουμ τους, και στη θέση του μπήκε ο Alan Wilder, που έμεινε μέχρι το 1995. Ακολούθως οι DM συνέχισαν ως τρίο.
Ο Gahan, o Fletcher και ο Gore έχουν δηλώσει ότι το μυστικό της μακροχρόνιας συνεργασίας τους είναι ότι μετά από κάθε περιοδεία τους, δεν ξανα-συναντιούνται για 4 ή και 6 μήνες.

lunch time

More@ https://www.facebook.com/thelunchtimeshow

Permanent link to this article: https://www.primeradio.gr/?p=4975