Birthday Special: Steve Winwood

Steve WinwoodSteve Winwood (12 Απριλίου 1948)


Άγγλος μουσικός και τραγουδιστής. Η μουσική του κινείται ανάμεσα στη ροκ, την “blue-eyed soul” (η λεγόμενη soul των λευκών), το rhythm and blues, και η τζαζ.
Παίζει πολλά όργανα, μεταξύ των οποίων, πλήκτρα, μπάσο, ντραμς, κιθάρα, μαντολίνο, βιολί και άλλα.
Υπήρξε μέλος των The Spencer Davis Group, Traffic, Blind Faith και Go. Είχε ωστόσο και μια επιτυχημένη σόλο καριέρα με επιτυχίες όπως τα “While You See a Chance”, “Valerie”, “Back in the High Life Again”, “Higher Love” (νο1 στις ΗΠΑ), “Roll with It” (νο1 στις ΗΠΑ).Μπήκε στο Rock and Roll Hall of Fame ως μέλος των Traffic το 2004.Έχει κερδίσει διάφορα βραβεία και διακρίσεις, ανάμεσα στα οποία, 2 Grammy.

Το όνομά του είναι Stephen Lawrence Winwood και γεννήθηκε στο Μπέρμινχαμ. Ο πατέρας του έπαιζε ημιεπαγγελματικά σαξόφωνο και κλαρινέτο. Η πρώτη εμφάνιση του Steve ήταν με τον πατέρα του και τον αδερφό του στην ηλικία των 8.
Ξεκίνησε παίζοντας για μεγάλα ονόματα του blues όπως ο Muddy Waters, ο John Lee Hooker, ο B.B. King, στις βρετανικές περιοδείες τους. Ως τραγουδιστής έχει επηρεαστεί από τον Ray Charles.
Στην ηλικία των 14 μπήκε στο ροκ γκρουπ The Spencer Davis Group. Όταν το 1965 το τραγούδι τους “Keep on Running” έγινε νο1 στην Αγγλία, με τα χρήματα που κέρδισε ο Steve αγόρασε το πρώτο του ηλεκτρικό αρμόνιο Χάμοντ.

Το όργανο Χάμοντ είναι ένα ηλεκτρικό όργανο που δημιουργήθηκε από τον Λόρενς Χάμοντ το 1934. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως εκκλησιαστικό όργανο, αλλά στη συνέχεια έγινε δημοφιλές στη τζαζ μουσική, τη μπλουζ, ακόμα και στο ρεμπέτικο.
Η πρώτη του γυναίκα ακούγεται στα πρώτα τραγούδια που έβγαλε ως σόλο καλλιτέχνης. Η μια του κόρη, ακούγεται να τραγουδά μαζί του το Higher Love σε διαφημιστικό αμερικανικής σοκολατοποιίας. Στην ορίτζιναλ έκδοση του Higher Love, βοηθητικά φωνητικά του έκανε η Chaka Khan.

Ο Steve Winwood έβγαλε την πρώτη του σόλο δουλειά το 1977. Έκτοτε έχει εκδώσει 9 στούντιο άλμπουμ, 2 άλμπουμ από ζωντανή ηχογράφηση, 6 συλλογές, 25 σινγκλ. Ενώ στις ΗΠΑ είχε 2 τραγούδια στο νο1, στη χώρα του δεν κατάφερε ποτέ να μπει στο τοπ10.
Ωστόσο, κατά κάποιο τρόπο το όνομά του βρέθηκε στο νο1 του Ηνωμένου Βασιλείου το 2004, όταν το χορευτικό κομμάτι “Call On Me” του Eric Prydz που περιείχε σάμπλερ από το Valerie έπιασε κορυφή στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και στην Σουηδία, στη Νορβηγία, στην Ιρλανδία, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Αυστρία, νο2 στην Αυστραλία.

lunch time

More@ https://www.facebook.com/thelunchtimeshow

Permanent link to this article: https://www.primeradio.gr/?p=4993