Birthday Special: Stevie Wonder

Stevie WonderStevie Wonder (13 Μαΐου 1950)

Αμερικανός μουσικός, τραγουδιστής, τραγουδοποιός, παραγωγός.
Το κανονικό όνομά του είναι Stevland Hardaway Morris και γεννήθηκε στις .
Ξεκίνησε ως παιδί-θαύμα και κατέληξε να γίνει ένας από τους πιο επιτυχημένους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα.
Υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο σε θυγατρική της θρυλικής Motown στην ηλικία των 11 και συνέχισε να βγάζει δίσκους υπό την σκέπη της Motown μέχρι τη δεκαετία του 2010.
Είναι τυφλός. Έχασε την όρασή του λίγο μετά τη γέννησή του.
Μεγάλες επιτυχίες του Stevie: “Superstition”, “Sir Duke”, “You Are the Sunshine of My Life”, “I Just Called to Say I Love You” και πολλές άλλες. Έχει ηχογραφήσει πάνω από 30 top10 επιτυχίες και έχει λάβει 25 βραβεία γκράμι, τα περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον καλλιτέχνη. Έχει κυκλοφορήσει 23 στούντιο άλμπουμ, 3 σάουντρακ, 4 λάιβ άλμπουμ, 11 συλλογές, 98 σινγκλ! Έχει πουλήσει πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, και έιναι ανάμεσα στα 60 πιο εμπορικά ονόματα όλων των εποχών.
Έχει διακριθεί και για την ακτιβιστική του δράση, ενώ έχει τιμηθεί με τον τίτλο του Αγγελιοφόρου της Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών.

Το 2013, το περιοδικό Billboard δημοσίευσε μια λίστα με τους 100 κορυφαίους καλλιτέχνες όλων των εποχών. Ο Wonder ήταν στο νο6. Πάνω από εκείνον ήταν η Mariah Carey, o Elvis, ο Elton John, η Madonna και οι Beatles.
Το αρχικό επίθετο του Stevie ήταν Judkins, το επίθετο του βιολογικού του πατέρα. Ωστόσο, μετά τον χωρισμό των γονιών του, στην ηλικία των 4, o Stevie πήρε το επώνυμο Morris, ένα παλαιότερο όνομα της οικογένειας.
Η απώλεια της όρασής του οφείλεται στην υπεροξυγόνωση της θερμοκοιτίδας όπου μπήκε καθώς γεννήθηκε πρόωρα.
Δεν θεωρεί την τύφλωσή του μειονέκτημα. “Το να είσαι τυφλός βοηθά στο να μην κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλο”, έχει δηλώσει.
Το 1973, είχε ένα σοβαρό αυτοκινητιστικό ατύχημα που τον έριξε σε κώμα για 4 μέρες. Έχασε την αίσθηση της όσφρησης για πάντα, ενώ για λίγο καιρό και την αίσθηση της γεύσης, η οποία επανήλθε λίγο καιρό μετά.
Έβγαλε το πρώτο του άλμπουμ στην ηλικία των 12. Στην ηλικία των 13 βρέθηκε στο νο1 των άλμπουμ στις ΗΠΑ με το Recorded Live: The 12 Year Old Genius και στο νο1 των σινγκλ με το “Fingertips part1 & 2” (ντραμς έπαιζε ο νεαρός και άσημος τότε Marvin Gaye!).
Παίζει πάντα τα περισσότερα όργανα στους δίσκους του. Ήταν δεξιοτέχνης σε πλήκτρα, μπάσο, ντραμς και αρμόνικα ήδη από την εφηβεία του.
Έχει γράψει μουσική για άλλους καλλιτέχνες, όπως το νο1 “Tears of a Clown” του Smokey Robinson, αλλά και για τον Elton John, την Whitney Houston, τον Julio Iglesias, τη Roberta Flack, τις Pointer Sisters και πολλούς άλλους.

To τραγούδι Happy Birthday το έγραψε το 1980 προς τιμήν του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ηγέτη του Αφροαμερικανικού Κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων. Σκοπός του Stevie ήταν η 15η Ιανουαρίου, ημέρα της γέννησης του Κινγκ να γίνει εθνική εορτή. Το 1986 έγινε.
Το τραγούδι του I just called to say i love you είναι το πιο επιτυχημένο σινγκλ της εταιρίας Motown στη Μ.Βρετανία. Κέρδισε και το οσκαρ καλύτερου τραγουδιού , για την ταινία “The Lady in Red”. Ήταν η πρώτη φορά που καλλιτέχνης της Motown κέρδιζε βραβείο όσκαρ, και ο δεύτερος αφροαμερικανός.
To τραγούδι Isn’t she lovely είναι γραμμένο για την κόρη του, Aisha. Μάλιστα συμμετέχει και η ίδια, με το κλάμα της να ακούγεται στην αρχή του κομματιού.
Έχει 9 παιδιά.
Το καλλιτεχνικό του όνομα, προέκυψε από το παρατσούκλι που του κόλλησε ο παραγωγός Clarence Paul, “Little Stevie Wonder” , (σα να λέμε “ο μικρός θαυματουργός Στίβι) στην ηλικία των 11. Καθώς μεγάλωνε, κόπηκε το “μικρός”, αλλά το “θαύμα” παρέμεινε.

lunch time

More@ https://www.facebook.com/thelunchtimeshow

Permanent link to this article: https://www.primeradio.gr/?p=5008